Hrvatska
StoryEditor

Dragan Lozančić novi šef SOA-e

10. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Novi šef Sigurnosno obavještajne agencije (SOA-e) bit će sadašnji pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Dragan Lozančić, saznaje Večernji list.

U Vladi je potvrđeno da su predsjednik države Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović tijekom vikenda obavili posljednje konzultacije oko novog šefa tajne službe i složili se da to bude upravo Lozančić.Formalna procedura Lozančićeva imenovanja pokrenut će se odmah nakon Josipovićeva povratka iz službenog posjeta Parizu.

Dosadašnjem šefu SOA-e Josipu Buljeviću mandat istječe 10. listopada. Lozančić je američki Hrvat koji se vratio u Hrvatsku 1991. godine, i to preko tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, s čijom je obitelji u prijateljskim odnosima. Zbog te veze Lozančiću se spočitavalo rigidno desno političko opredjeljenje, dok se s druge strane isticala njegova stručnost i profesionalnost.

Lozančić je nakon dolaska u Hrvatsku dobio službu u Ministarstvu obrane, gdje je ubrzo postao načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, potom je bio zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale, što je podrazumijevalo pitanje mira u regiji kao i programe vezane za NATO pakt. Lozančić je tijekom službe u MORH-u nastavio školovanje pa je stekao i doktorat iz mehanike na Columbia Universityju u New Yorku. Bitan detalj iz njegove biografije govori da je nekoliko godina bio predavač u centru za sigurnosnu politiku George C. Marshall u Garmisch-Partenkirchenu.

02. svibanj 2024 12:29