Komentari
StoryEditor

Pred glavnim državnim odvjetnikom Turudićem tek stoji dug i vrlo neizvjestan put

11. Veljača 2024.
Promjene u DORH ne može uvesti neki blagi, sofisticirani gospodin koji poslije posla obilazi muzeje, a večeri provodi u molitvi. Potreban je netko tko je spreman baciti se u protivnički bunker. Turudić je dosad pokazao da ima tu dozu drskosti

Agresivna difamacijska kampanja ujedinila je lijevu i dio desne parlamentarne oporbe, predsjednika države, glavninu medija i tzv. neovisne stručnjake u nastojanju da spriječe izbor Ivana Turudića za glavnoga državnog odvjetnika. Ili da on odustane od kandidature ili da premijer Plenković odustane od njega. Kampanja je to koja nadilazi očekivanu političku bitku uoči izbora i dodatno pokazuje koliko je DORH postao država u državi koja se svojim optužnicama često izravno uključivala u političke izbore, u pravilu u korist političke ljevice, na čijem se čelu gotovo nasljedno rotira isti krug ljudi, usprkos sve skromnijim rezultatima u svojoj temeljnoj zadaći – kaznenom progonu kriminala i zaštiti pravnog poretka.

DORH se ne može promijeniti iznutra

U kaznenom progonu javno ozloglašenoga pretvorbenoga kriminala rezultat mu je nula, u kaznenom progonu ratnih zločina rezultati su mu katastrofalni, kazneni progon za korupciju i klijentelizam pretvorio je u lov na političke vedete u kojem su u prvom planu bile difamacijske kampanje u medijima i tzv. curenje informacija iz spisa, a kvaliteta i utemeljenost optužnica postale su sporedna stvar… Takav DORH jedan je od glavnih razloga zbog kojih je hrvatsko pravosuđe percipirano kao glavna zapreka razvoju, kao jedno od najlošijih u EU-u. I to se ne može promijeniti iznutra, tako da si vrh DORH-a još jednom između sebe izabere novog šefa. A ostali iz moćne grupe vječiti su mu zamjenici. To je ujedno prvi razlog zbog kojeg mi se od početka izbornog procesa za glavnoga državnog odvjetnika činilo da je sudac Ivan Turudić dobar kandidat: dovoljno poznaje sustav, a opet nije njegov dio. Osim toga, poznat je kao netko tko se ne libi ući u bitku.

Nakon što je u završnici izbornog procesa kampanja protiv Turudića poprimila razmjere osobnog linča, nakon što su mu javno ispisani i iščitani svi SMS-ovi i poruke na Viberu koje je u posljednjih desetak godina razmijenio s bivšom HDZ-ovom dužnosnicom i svojevrsnom političkom influencericom Josipom (ex Rimac) Pleslić, koja je poslije postala predmet uskočke istrage i optužnice, mislim da je vrlo važno što je Ivan Turudić izabran za glavnoga državnog odvjetnika i da kao novi šef uđe u DORH. Više je razloga tomu.

Prvo, kao sudac uskočkih predmeta Ivan Turudić u posljednjih je petnaestak godina prošao tri SOA-ine sigurnosne provjere. Bio bi opasan presedan i potkopavanje SOA-ina autoriteta ignorirati njezinu ekspertizu i sigurnosne procjene, a Turudićevu ‘podobnost‘ presuditi na temelju impresija političkih, medijskih i drugih lobija te na temelju ciljano plasiranih SMS-ova, izvučenih iz konteksta. Hoćemo li u sljedećem koraku tako birati i novog šefa SOA-e?!

Drugo, zaustavljanje Turudićeva izbora na taj način nužno bi proizvelo osjećaj nesigurnosti i straha, tipičan za totalitarne sustave, kod svakoga tko bi se možda kandidirao na neku važniju funkciju. Hoće li ubuduće ni od koga kontrolirani DORH biti taj koji kadrovira u državi? Treće, nisam primijetila da se u cijeloj kampanji protiv Turudića itko osvrnuo na njegove stručne pravničke kompetencije i njegovu dosadašnju sudačku karijeru, na njegov program za DORH. A u saslušanju pred saborskim Odborom za pravosuđe kompetencijama je dominirao nad ostalim kandidatima. Što iz medijskih izvješća niste mogli primijetiti. Mnogima Turudić nije simpatičan, ali još nisam čula da mu je itko prigovorio da je loš sudac. A sudio je u najtežim predmetima u posljednjih četvrt stoljeća, za koje se baš nitko nije otimao: od Hrvoja Petrača preko Sanadera i HDZ-a do posljednjih dana često spominjane presude o izručenju Perkovića i Mustača njemačkom pravosuđu. Jer ih je DORH uporno odbijao procesuirati.

Odudara od sudačkih stereotipa

Istina, njegov život i druženja izvan sudnice odudaraju od sudačkih stereotipa, ali još nitko nije pokazao da je to utjecalo na njegove sudačke odluke. A vjerujem i da promjenu u DORH ne može uvesti neki blagi, sofisticirani gospodin koji poslije posla obilazi muzeje, a večeri provodi u molitvi. Potreban je netko tko je spreman baciti se u protivnički bunker. Turudić je dosad pokazao da ima tu dozu drskosti. Zato mi se čini važnim da barem fizički uđe u DORH, kao glavni državni odvjetnik. No njegov izbor u Saboru tek je prvi korak i iznad svega politička pobjeda Andreja Plenkovića nad Zoranom Milanovićem, u bitci koju nije smio izgubiti i čiji je intenzitet vjerojatno podcijenio. A pred glavnim državnim odvjetnikom Turudićem tek stoji dug i vrlo neizvjestan put. Balvanima prepriječen.

25. travanj 2024 03:26