Hrvatska
StoryEditor

Država u krizi narasla za 22 tisuće zaposlenih, a trebala podijeliti 52 tisuće otkaza

11. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Oni koji su gledali film ‘Mala prodavaonica užasa‘ vjerojatno se sjećaju kako smušeni cvjećar nabavlja biljku ljudožderku koju isprva hrani svojom krvlju, a kad joj to nije dovoljno, cvjećar mora ubijati ljude da bi je nahranio. Horor ipak završava hepiendom kad cvjećar biljku ubije elektrošokom.

Tako nekako funkcionira i država čiji troškovi samo bujaju, uništavajući bazu od koje živi. Jedino je pitanje hoće li se naći neki cvjećar koji će tome stati na kraj. Statistika samo potvrđuje gornju priču. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od početka recesije 2008. pa do 2013. broj zaposlenih u Hrvatskoj pao je za gotovo 10 posto (s 1,252.089 na 1,132.246) Istodobno, u tom petogodišnjem razdoblju broj zaposlenih u državnom sektoru porastao je za gotovo šest posto, dok je broj zaposlenih u realnom sektoru smanjen za više od 16 posto. 

Jednako su alarmantni i podaci o isplaćenim plaćama. Početkom recesije ukupna masa bruto isplaćenih plaća iznosila je 113 milijardi kuna, a 2013. spala je na 108 milijardi na godinu. No državne službe opet su profitirale jer je njima iznos plaća povećan s 37 na 40 milijardi kuna. Kriza se i tu slomila preko leđa zaposlenih u privatnom sektoru kojima je masa isplaćenih plaća pala sa 76 na 68 milijardi kuna. I dok je prosječna neto plaća 2013. u državi bila 5515 kuna, zaposlenicima u državnim službama isplaćivano je 500-tinjak kuna više od tog iznosa, a ‘privatnicima‘ dvjesto kuna manje od prosjeka.

Zvono odavno zvoni na uzbunu, međutim, kao da se oni koji bi ga trebali čuti prave gluhi. Petar Lovrić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, kaže kako ga najviše zabrinjava zid na koji poduzetnici nailaze kad mjerodavne u vlasti pokušavaju suočiti s takvim činjenicama. - Ne samo da uništavaju ljude koji nešto rade i proizvode, nego obesrabruju i svakog onog koji bi se htio baviti poduzetništvom i zapošljavati ljude - ogorčen je Lovrić. Prema njegovim tvrdnjama, mnogo govore i prošlogodišnji podaci o uplatama i isplatama za razne doprinose u državni proračun. - Imali smo situaciju da je za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, rodiljne naknade u proračun uplaćeno oko 38 milijardi kuna, a za te namjene isplaćeno oko 64 milijarde kuna. Dio novca koji je nedostajao namaknuo se od uplata za PDV, a ostatak se prema starim navikama financirao novim zaduženjima. No dokad tako? Valjda će netko povući ručnu prije nego što svi padnemo u provaliju - kaže Lovrić.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom broju Lidera.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

05. svibanj 2024 14:30