Hrvatska
StoryEditor

Država zakinuta za 450 milijuna kuna godišnje

15. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Želite li kavu, otiđite u sportsko-ribolovno društvo. Pizza je, kažu, dobra u jedriličarskom klubu, a palačinke na terasi kod veslača.

Studentski i učenički domovi specijalisti su za tople sendviče, a lovačke udruge za gulaš! Tako otprilike izgledaju preporuke koje se ovih dana mogu čuti u svim turističkim područjima Hrvatske, osobito onima uz more u kojima stotine udruga, sportskih društava, saveza i ustanova turističku sezonu koristi za dodatnu zaradu, i to u ugostiteljstvu za koje niti su registrirani niti se zakonski imaju pravo komercijalno baviti tom djelatnošću, piše slobodnadalmacija.hr.

Ali, svejedno se njome bave, jer su zakoni koji to reguliraju tako “kilavi” da ih tek veliki prekršaj može dovesti u situaciju da im se taj rad zabrani ili zapečate prostori u kojima nelegalno konkuriraju obrtnicima iz ugostiteljske i turističke struke.

Po slobodnoj procjeni, ako takvi nadriugostitelji svojim legalnim kolegama oduzmu tek 10 posto godišnjeg prometa, država na takvom “crnom” ugostiteljstvu udruga i društava izgubi godišnje 450 milijuna kuna! Prava pošast otvaranja terasa pred društvenim prostorijama, gdje su se uz more smjestila sportska društva vezana uz “morske” aktivnosti, dovela je do toga da se velika većina njih aktivno uključila u ugostiteljsku ponudu, pretvarajući svoje društvene prostorije klubova, udruga, ustanova, domova ili saveza u prave kafiće, restorane, bistroe, fast-food odredišta s raznovrsnom uslugom i, što je najvažnije, cijenama koje nimalo ne zaostaju za onima u pravih ugostitelja.

Oni su, naime, jednostavno odredbu koja im dopušta ugostiteljsku djelatnost isključivo za svoje članove i djelatnike pretvorili u ugostiteljstvo “općeg tipa” u kojemu svatko tko naiđe ima uslugu i cijene kao i u svakom drugom lokalu. Štoviše, nerijetko se tamo organiziraju i prave fešte za po nekoliko stotina uzvanika, vjenčanja, svečani ručkovi...

03. svibanj 2024 02:40