Hrvatska
StoryEditor

Ekojabuke s pesticidima - Hrvatska dobila svoju ekološku VW aferu

31. Listopad 2015.

Jedna afera s ekološkom proizvodnjom u posljednja se dva tjedna pretvorila u hrvatsku varijantu sindroma Volkswagen. Njemački dizelaši prolazili bi na ekološkim testovima (na tehničkim pregledima), a u vožnji su ispuštali znatno veće količine ispušnih plinova.

I proizvodi Eko Severa prolaze na ekološkim testovima, ali se asortiman, prema pisanju Telegrama, potkrijepljenom fotografijama, noću krišom popunjava na veletržnici, gdje uopće nema ekoloških proizvoda. Tako napokon možemo reći da smo se bar u jednom poslovnom modelu sasvim približili svijetlim uzorima – Nijemcima. Novinarsko otkriće zakotrljalo je lavinu. Mediji su se svrstali za i protiv Severa, a vođene su žestoke rasprave i u mom kućanstvu, koje je svojedobno bilo stalni, a i sad je povremeni potrošač Severovih proizvoda. Ostalo je neodgovoreno pitanje bi li novinari na sličan način nagazili i neki veliki trgovački lanac poput Konzuma, Spara, Lidla…

Kako god, ‘ekološke’ jabuke s pesticidima prokazale su i potpuno neodgovarajući sustav kontrole, koji provodi laboratorij certificiran samo za otkrivanje pet pesticida. Onda je normalno da ekološki proizvođači paze da ne pošpricaju voće i povrće baš s tim preparatima. Drama koja se ovih dana događa obitelji Sever nije ništa manja od one koja trese VW. I jedni i drugi skupo plaćaju, ili će platiti, preveliku želju za što većom zaradom. I, dok će Nijemci platiti ogromne kazne, Mario Sever priznao je da je prodaja pala za 70 posto. Tako je i nehotice odao veliko priznanje utjecaju mladog tjednika. Ipak, cijela priča mogla bi imati sretan završetak. Iako ivanićgradska obitelj najavljuje mogućnost zatvaranja nekih prodajnih mjesta, tvrde da će to nadonkaditi izvozom – u Austriju i Italiju. Ondje nitko ne čita Telegram. Zasad. 

26. travanj 2024 12:21