Biznis i politika
StoryEditor

Za opstanak proizvodnje jabuka njihova otkupna cijena ne smije biti manja od 0,60 eura po kilogramu

17. Kolovoz 2023.
piše: Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice

Hrvatski voćari, kao i proizvođači diljem EU, započinju berbu jabuka nakon još jedne vrlo teške proizvodne godine, obilježene vrlo nepovoljnim klimatskim i tržišnim uvjetima. Vremenske prilike su bile vrlo zahtjevne za postizanje prosječnih prinosa,  bilo je potrebno provođenje vrlo opsežnih i skupih agrotehničkih postupaka. Cijene ulaznih troškova proizvodnje značajno su rasle.

Godinama je ukupna hrvatska voćarska proizvodnja u padu. U razdoblju od 2018. do 2022. godine proizvodnja voća pala je sa 180 tisuća tona na 120 tisuća tona. Pad je naročito prisutan u proizvodnji jabuka gdje smo u najboljim proizvodnim godinama imali proizvodnju i iznad sto tisuća tona (uglavnom oko 90 tisuća tona) da bi zadnjih godina proizvodnja pala ispod 50 tisuća tona. Tako nam je samodostatnost u proizvodnji jabuka za konzumnu potrošnju na razini od oko 70 posto.

Nervoza uoči otkupa

Prema prognozi Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) ove se godine očekuje nešto preko 60 tisuća tona uroda jabuka od čega oko 30 posto može zadovoljiti uvjete kvalitete za preradu,  a samo oko 45 tisuća tona za konzumnu potrošnju. To je količina koja  se pojavljuje na tržištu unazad nekoliko godina i s njom ne zadovoljavamo potrebe potrošnje u Hrvatskoj.

Padaju i površine pod nasadima jabuka. Prije ulaska u EU imali smo preko šest tisuća hektara nasada jabuka, a sada smo na oko 3.500 hektara, dok u intenzivnoj proizvodnji, koja ima navodnjavanje i zaštitu od tuče, ima svega oko dvije tisuće hektara. U strukturi površina  prevladavaju vrlo mali voćnjaci tako je gotovo trećina njih manja od jednog hektara. Zadnjih godina dolazi do primjetnog odustajanja proizvođača jabuka od proizvodnje i krčenja nasada. Posao proizvodnje voća naročito jabuka postaje sve zahtjevniji, rizici, naročito klimatski uvjeti, se ubrzano mijenjaju, a i uvjeti na tržištu nisu nimalo jednostavni.

Sve to pokazuje da  stanje u domaćoj proizvodnji jabuka nije dobro. Proizvođači sada s nervozom očekuju kako će se formirati cijene od strane njihovih kupaca, a tu će ključnu ulogu odigrati najveći trgovački lanci i najveći otkupljivači.

Nažalost, pritisak otkupljivača, kao i uvijek, da otkupna cijena bude što niža prisutan je i ove godine,a tržišna snaga proizvođača jabuka je takva da su vrlo često prisiljeni prodati svoj jabuku po cijeni ispod cijene troška proizvodnje ako je nemaju gdje uskladištiti. S evidentnim porastom troškova proizvodnje, proizvođači više neće moći opstati ukoliko cijena neće biti na razini da im osigura bar pokriće troškova proizvodnje,ili zaradu da im se isplati ostati u proizvodnji.

Dosad je cijena malo rasla

Iz Hrvatske voćarske zajednice dolaze dosta zabrinjavajući glasovi da se već na početku berbe otkupljivači nude neprimjereno niske otkupne cijene kako bi trgovci nudili potrošačima  jabuku po akcijskim cijenama. Voćari smatraju da bi za proizvođače to bila katastrofalna odluka, a sa tržišnog aspekta uopće ne vide smisao takve odluke. Ulazak u novu berbu će što se tiče zaliha biti jako dobar jer skladišta su nikad praznija, a i pritisak uvoza iz južne hemisfere je oslabio, tako da tržište sa nestrpljenjem čeka prvu domaću jabuku i spremno ju je korektno platiti.

image

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice

foto

Europski analitičari koji se bave jabukama konstatirali su da je cijena proizvodnje jednog kilograma jabuke u intenzivnoj proizvodnji prešla cijenu od 0,60 eura po kilogramu. Nadalje, zaključci  sa ovogodišnje konferencije WAPA (Prognosefruit) ukazuju da neminovno dolazi vrijeme kada će se jabuku u trgovinama morati tretirati s više poštovanja što će se vidjeti u prvom redu na cijenama jer je prodajna cijena jabuka u proteklom razdoblju najmanje rasla u odnosu na prodajne cijene drugih voćnih vrsta.

Hrvatska voćarska zajednica smatra da bi se otkupne cijene konzumne jabuka u ovoj sezoni  trebale kretati između 0,60 i 0,70 eura po kilogramu jabuke, ovisno o sortimentu, jer ta cijena donekle omogućava voćaru opstanak proizvodnje i  pokrivanje troškova proizvodnje za lanjsku proizvodnu godinu.

Ovakve otkupne cijene znače da će se na policama trgovačkih lanaca cijene ovosezonske jabuke kretati od 1,2 do 1,8 eura za jedan kilogram što je još uvijek niže od cijena koje su u zapadnoeuropskim zemljama.

Trgovci trebaju cijeniti trud

Jasno je da će veću cijenu  moći ostvariti samo proizvodi koji imati dobru  kvalitetu jer je primjećen  i pad u potrošnjji jabuka koji će trebati zaustaviti većim sortimentom, boljoj kvaliteti ali i aktivnostima u promociji jabuke kao izuzetno zdrave namirnice.

Nažalost, dok se na tržištu ne bude imalo razumijevanja i odgovornosti  onih koji kreiraju tržišnim cijenama u otkupu (otkupljivači  prvenstveno)  proizvođači voća su u nezavidnoj situaciji.

Voćari se nadaju da će negativni trendovi u proizvodnji potaknuti otkupljivače i trgovce da cijene sav trud voćara u proizvodnji jabuka kako bi se ova vrlo značajna, ali i teška proizvodnja, mogla nastaviti narednih godina, a ne da voćari,  izmoreni nepredvidivim vremenskim neprilikama i  ucjenama s niskim otkupnim cijenama, na kraju odustaju od proizvodnje na što ukazuju i trendovi proteklih godina.

28. travanj 2024 12:52