Hrvatska
StoryEditor

Energetske promjene mogu stvoriti nova radna mjesta

19. Svibanj 2015.

- Proces izgradnje malih hidroelektrana težak je proces u Hrvatskoj. Naša zadaća je pokušati ga učiniti što bezbolnijim i omogućiti investitorima lakši ulazak u projekte, izjavila je Zdravka Zmajlović iz Ministarstva zaštita okoliša na otvorenju njemačko-hrvatskog simpozija ’Male hidroelektrane u Hrvatskoj’

Simpozij je organizirala  Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinske komora u zagrebačkom hotelu Double Tree by Hilton.  

- Danas imamo šest malih hidroelektrana, no veliki problem je rebalans koji nam je oduzeo ogromni broj financijskih sredstava - dodala je Zmajlović, te napomenula kako je drugi veliki problem koji koči izgradnju, kao i obnovu postojećih hidroelektrana, nedostatak strateških dokumenata.

O njemačkim iskustvima govorila je Jelka Schedlinsky, konzultant po nalogu Saveznog ministarstva gospodarstva i energije.  

– Zastupam inicijativu obnovljive energije. Cilj Njemačke jest energetska promjena. Emisiju štetnih plinova smanjili smo od 1990 za 80 posto, a do 2020. planiramo napustiti sve nuklearne elektrane. Svi nas pitaju da li nam se takva skupa ulaganja isplate. Istina, prvotne investicije su velike, no rezultati vrijede toga. Što kasnije investirate, bit će vam skuplje,  tvrdi Schedlinsky, te dodaje kako je procesom energetskih promjena u Njemačkoj stvoreno oko milijun radnih mjesta.

27. travanj 2024 14:28