Hrvatska
StoryEditor

Evo koje gospodarske mjere predlažu Milanović i koalicija Hrvatska raste

12. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Koalicija "Hrvatska raste - Nema povratka na staro" objavila je svoj gospodarski program kojim, pobijedi li na izborima, namjerava Hrvatsku izvući iz krize. Dio toga već su najavljivali premijer Zoran Milanović i njegovi ministri.

Iz koalicije obećavaju da će u idućem mandatu posebnu pozornost posvetiti unapređenju konkurentnosti i povećanju poljoprivredne proizvodnje. Jedna od mjera koja će ići ka tome je daljnje smanjivanje parafiskalnih nameta gospodarstvu za dodatnih 300 milijuna kuna. Planira se smanjivanje stope PDV-a za košaricu izabranih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ulaganje znatnih europskih i nacionalnih sredstava u projekte navodnjavanja te ribarstvo.

U iduće četiri godine cilj im je osigurati najmanje 30 milijardi kuna vrijednih ulaganja u industriju, 38 milijardi kuna u sektoru turizma, više od 3 milijarde kuna iz fondova EU-a u stvaranje novih i boljih radnih mjesta. Koalicija obećava i podići iznos minimalne plaće, proširiti mjeru energetske naknade (vaučera) na širi krug korisnika. Nisu zaboravili ni mjere pronatalitetne politike - pravo na roditeljsku naknadu proširit će se za dva mjeseca i do iznosa od 5.000 kn.

U iduće četiri godine planiraju povećati broj javnih usluga preko sustava e-Građani i e-Poslovanje. Također koalicija najavljuje nastavak sanacije bolnica, bolju prometnu i energetsku infrastrukturu, kurikularnu reformu, bolju primjenu ‘Garancije za mlade‘, POS-programe i zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

27. travanj 2024 03:38