Hrvatska
StoryEditor

Evo što traži MOST: Premijer će biti nestranačka osoba ili iz Mosta

19. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Predsjedništva HDZ-a i SDP-a u danas odlučuju hoće li potpisati Sporazum o sudjelovanju u tripartitnoj vladi koju predlaže Most.

Od dviju velikih stranaka to je na sastanku u petak zatražio čelnik Mosta Božo Petrov te dvjema velikim koalicijama dao rok do 19 sati u subotu da se očituju o sporazumu, po kojemu bi na čelu tripartitne vlade bio nestranački premijer ili kandidat Mosta, dok bi se sve odluke vezane uz vladu i konstituiranje Sabora donosile konsenzusom, uz pristanak HDZ-a i SDP-a. Tako su potvrdili u Mostu, javljaju mediji,  iz kojega, poručuju kako je netočno da se od HDZ-a i SDP-a tražilo da potpišu raspodjelu ministarstava po strankama.

U prostorijama Mosta u Zagrebu u subotu u 14,30 sati nastavljaju se razgovori stručnih timova Mosta, HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste,o reformama koje treba provesti.  U 19 sati trebao bi se održati novi sastanak čelnika Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste  o definiranju mandatara za sastav vlade. Kako je u petak navečer najavio čelnik Mosta Božo Petrov, nakon toga sastanka trebalo bi biti sve riješeno.

 A evo i prijedloga Sporazuma kojeg je Most dostavio SDP-u i HDZ-u na razmatranje:

1. Prihvaćamo sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici MOST-a, koalicija SDP-a i HDZ-a i stručnih nestranačkih osoba. Svi predloženi kandidati ući će u Vladu samo na temelju konsenzusa2. Prihvaćamo da predsjednik Vlade bude konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik MOST-a3. U slučaju da samo dvije strane potpišu točku 2., predsjednik Vlade može biti samo nestranačka osoba ili netko iz MOST-a jer se to smatra postignutim dogovorom između potpisnika. Taj dogovor nije moguće mijenjati u nastavku pregovora između MOST-a i strane koja je potpisala. Prihvaćamo da u Vladi sudjelujemo preko stranačkog predstavnika na položaju jednog podpredsjednika4. Prihvaćamo da ćemo u Vladi sudjelovati preko svojih stranačkih predstavnika na položaju ministara prema trojno dogovorenom udjelu, pri čemu će se za svakog kandidata tražiti konsenzus svih strana5. Prihvaćamo da u Vladi možemo sudjelovati preko predloženih nestranačkih kandidata kao i kandidata drugih stranaka na položaju ministara, pri čemu će se za svakog kandidata tražiti konsenzus svih strana6. Prihvaćamo mogućnost sudjelovanja u predlaganju svojih kandidata u sva druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade sukladno trojnoj podjeli, uz pravilo konsenzusa svih strana za svakog kandidata7. Prihvaćamo konstituiranje Hrvatskog sabora i izbor predsjednika trojnim konsenzusom, a svih potpredsjednika i članova svih tijela dogovorom u skladu s izbornim rezultatom i uvažavanjem svih drugih stranaka i zastupnika koji nisu sudionici ovog dogovora, prema dosadašnjoj saborskoj praksi.

Na temelju postignute razine suglasnosti unutar ovog okvira izradit će se i potpisati službena zajednička Izjava te nakon toga i cjeloviti Ugovor.

28. travanj 2024 09:35