Hrvatska
StoryEditor

Građani sve manje vjeruju HNB-u

14. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Prema najnovijem GfK istraživanju građani Hrvatske najmanje vjeruju Vladi,premijeru, političkim strankama i državnoj upravi, dok najviše povjerenja imaju svojim prijateljima, ljudima koji ih okružuju i hrvatskoj znanosti.

U odnosu na prethodne godine, promjene u povjerenju najuočljivije su kod institucije Haškog suda, kojem je 2011. godine vjerovalo 11 posto građana, a 2012. potpora se popela na 32 posto. Za razliku od Haškog suda, rejting HNB-a i guvernera pada. U prosincu 2011. godine povjerenje u tadašnjeg guvernera imalo je 44 posto hrvatskih građana, dok u HNB i sadašnjeg guvernera vjeruje svega 25 posto građana. Također se primjećuje trend pada povjerenja u predsjednika Josipovića u kojeg je 2011. povjerenje imalo 48 posto građana,dok 2012. povjerenje u predsjednika ima 34 posto građana.

Hrvati najmanje vjeruju političkim strankama, njih 6-7 posto, a ova razina povjerenja se ne mijenja godinama usprkos promjenama u čelništvu stranaka. U premijera povjerenje ima 17 posto građana, a u Vladu 14 posto.

U Hrvatskoj na domaku ulaska u Europsku uniju samo 22 posto građana vjeruje u tu instituciju. Crkvi u Hrvatskoj vjeruje polovica hrvatskih građana, kao i hrvatskom školstvu te liječnicima kojima vjeruje 54 posto građana.

Na samom vrhu institucija kojima Hrvati vjeruju nalazi se znanost u koju povjerenje ima 65 posto građana. Čak 80 posto hrvatskih građana vjeruje svojim prijateljima, najviše povjerenja u prijatelje imaju Dalmatinci, dok najmanje povjerenja u ljude s kojima se druže imaju stanovnici Sjeverne Hrvatske.

26. travanj 2024 15:50