Hrvatska
StoryEditor

Grčić: Fitch nam je dao vrijeme da napravimo što smo zacrtali

05. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Kreditna agencija Fitch potvrdila je Hrvatskoj rejting. Ostaje na BBB-, najnižoj investicijskoj ocjeni, a izgledi su također ostali negativni, javlja Bloomberg.

- Mogu samo reći da smo napravili ozbiljne korake upravo u onim segmentima koje strane agencije pomno prate i smatram da je to razlog zašto nam je Fitch dao vrijeme da ono što smo nacrtali na papiru i ostvarimo - rekao je za Lider potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić komentirajući odluku Fitcha da Hrvatskoj ostavi rejting BBB-.

Ministar je također izjavio kako ovakvu odluku smatra i jasnom podrškom novoj Vladi. Naime, sredinom veljače agencija je zadržala ocjenu na BBB-, uz napomenu da će konačan sud donijeti do kraja ožujka, nakon što razmotri predložene fiskalne i strukturne mjere hrvatske Vlade, uključujući njihovu implementaciju i očekivane dodatne reformske korake.

Fitch Ratings nedavno je pohvalio Vladu za povećanje PDV-a, no istodobno pozivajući na aktivniju privatizaciju te na plan B u kojem bi bili otkazi zaposlenicima javne uprave te smanjivanje plaća. Očito su zadovoljni s potezima Vlade, a zemlja je, barem za sada, izbjegla status ‘junka‘.

02. svibanj 2024 19:40