Hrvatska
StoryEditor

Grčić i Maras optimistični unatoč prognozama HNB-a

10. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatska narodna banka objavila je prognozu da će hrvatski BDP ove godine pasti za 1,6 posto, iako je Vlada na početku godine najavila rast od 0,8 posto. U prvih šest mjeseci nije bilo velikih investcija koje bi opravdale te prognoze, ali optimizam ne napušta ministre koji očekuju rast u drugom dijelu godine.

- Možda se stvari nisu odvijale onom dinamikom kojom smo mi htjeli i željeli, a pitanje je hoćemo li u druga dva kvartala uspjeti sve nadoknaditi što nismo uspjeli pokrenuti u prvom dijelu godine. Međutim, u ovom trenutku mogu samo reći da se nadam da se ovako crne prognoze neće ostvariti -rekao je Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Iako optimizam ne napušta Markove dvore da trenutna situacija nije dobra jasno je i vladajućoj garnituri. Problem je nedostatak investicija te zaustavljanje rada u nekim industrijama.- Činjenica da mnoge stvari koje su se dogodile, i to što je BDP pao u prvom i drugom kvartalu, je naš interni problem. Određene industrije na neki način posljednjih šest mjeseci ne rade, primjer je Dioki. To su problemi koje moramo rješavati brzo jer nema razloga da jedna tvrtka koja ima potencijal da izvozi dvije milijarde kuna, kao što je nekad radio Dioki, to ne radi u budućnosti. Zbog čega se dopustilo da Dioki dođe u takav problem to treba pitati one koji su tu bili prije nas. Mi ćemo napraviti da se to vrati na one pozicije koje su bile prije nekoliko godina i pokušat ćemo ojačati izvoz i potaknuti rast gospodarstva - poručio je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.Također, istaknuo je da je Vlada samo jednom odlukom o investiranju dvije milijarde kuna dobiti od Ine napravila puno više nego prošla Vlada koja je tu dobit izvukla.

Ministar Grčić se nada da bi i dobra turistička sezona mogla imati na rast BDP-a u drugom dijelu godine. - Očekujemo da će zadnji kvartal ove godine pokazati prve rezultate onoga što je Vlada radila od početka svog mandata i da neće biti takav rezultat kao što sad prognoze govore. Očekujemo pozitivne stope rasta treći i četvrti kvartal odnosno na kraju još uvijek se nadamo da će BDP završiti s pozitivnom stopom - rekao je Grčić.

- Sasvim je jasna situacija iz perspektive prva dva kvartala da bi na kraju moglo biti ovako kako HNB kaže, međutim čini mi se da nije dovoljno percipirano ono što bi moglo biti efekt dobre turističke sezone, ali i onog što Vlada uporno priprema i što će početi davati rezultate u smislu pokretanja projekata do kraja godine. Prvi potpredsjednik Čačić najavio je da će u zadnjem kvartalu ove godine biti potpisano milijardu eura vrijednih, vrlo konkretnih ugovora za realizaciju projekata - rekao je Grčić. Prostor za rast investicija je u javnim poduzećima koja imaju nizak stupanj izvršenja proračuna u prvom dijelu godine, te se Grčić nada da će i oni se probuditi u drugom dijelu ove godine. Maras je ponovio da će se otvaranje novih radnih mjesta poticati više nego dosada, i to s maksimalno 9 tisuća eura, ali će to ovisiti o razvijenosti regije i djelatnosti u kojoj se mjesto otvara.

26. travanj 2024 16:31