05. listopad 2015.

Grčić: Nikada u povijesti Hrvatske toliko novca nije išlo na jug zemlje

[gallery columns="5" ids="226702,226703,226704,226705,226706,226707,226708,226709,226710,226711,226712"]

Ucjene neće proći, poručio je u ponedjeljak poslovnim bankama ministar financija Boris Lalovac odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira mogućnost da banke prestanu davati kredite državi kao odmazdu za slučaj franak

- To im ne bi bilo pametna ideja obzirom da im je država najveći klijent i na takve bi ucjene mi bili primorani reagirati još jače. Mi imamo mehanizme da se zadužujemo na otvorenom tržištu, ne samo u Europi nego u cijelom svijetu, a na ovaj bi način oni samo sebi ugrozili poslovanje. Oni su ovaj problem stvorili, mi ga samo želimo riješiti, al ucjene neće proći - rekao je ministar Lalovac na službenom otvorenju ureda Europske investicijske banke (EIB) u zagrebačkom Westinu na čijem će čelu biti Anto Kovačev.

Kovačev se pak založio kako će na čelu EIB-a, koja je od 2010. godine financirala projekte u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 2,294 milijuna eura, i dalje raditi na investicijama kao i na kreiranju novih radnih mjesta.

A novih radnih mjesta bit će i na krajnjem jugu Hrvatske zahvaljujući ugovoru koji su danas potpisale Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), EIB i Zračna luka Dubrovnik (ZLD) o zajmu vrijednom 17,5 milijuna eura za proširenje i dogradnju dubrovačke zračne luke. Od ukupnog iznosa, 7 milijuna eura odobreno je kao izravni zajam, a 10,5 milijuna eura je posredni zajam kroz sredstva HBOR-a. To je tek prvi dio iznosa od 32,5 milijuna eura koliko će se kanalizirati u razvoj najjužnije hrvatske zračne luke.

- Ovo je krupan korak naprijed prema funkcionalnoj zračnoj luci na krajnjem hrvatskom jugu, koja je i sada katalizator gospodarskog rasta, jer je turizam dominantna gospodarska grana na tom području, rekao je Roko Tolić, direktor Zračne luke Dubrovnik dodavši kako se nada da će aerodromska zgrada biti gotova i spremna za sezonu 2017. godine.

Najava da bi već 2017., prije turističke sezone nova zgrada bila u funkciji, najbolja je vijest, prije svega za jug Hrvatske, Dubrovnik i cijeli taj prostor, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić istaknuvši kako je paralelno u izvedbi još jedan veliki projekt koji će definitivno riješiti problem hrvatskog juga u smislu spajanja sa ostatkom Hrvatske.

- To je "projekt svih projekata", Pelješki most, rekao je Grčić napomenuvši kako nikada u povijesti Hrvatske toliko novca nije išlo na jug zemlje.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco rekao je kako je ovo prvi zajam koji EIB odobrava jednom gospodarskom subjektu u Hrvatskoj oslanjajući se samo na osiguranje korisnika kredita, što znači da neće biti izravnog državnog jamstva.

- To vam dovoljno govori o povjerenju EIB-a u taj projekt, pozitivan je Scannapeico.

Ukupna vrijednost projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik je 246 milijuna eura, a ukupno EU financiranje očekuje se u iznosu od 158 milijuna eura. Preostali iznos od 88 milijuna eura u obvezi je osigurati Zračna luka Dubrovnik. Dio tog iznosa osigurava se iz vlastitih sredstava, a dio iz kredita. Projekt Razvoj zračne luke Dubrovnik prvi je u Hrvatskoj za koji je odobreno sufinanciranje u okviru investicijskog plana Europske komisije, poznatog kao Junckerov plan.