Aktualno Hrvatska Preporučeno

Grmoja: HDZ svim silama nastoji onemogućiti osnivanje povjerenstva za Agrokor

Foto: Lider/Ratko Mavar
Lider/Hina

Politički tajnik i saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja naglasio je u ponedjeljak potrebu osnivanja saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru, ustvrdivši da tome u prilog ide i aktualni slučaj otoka Smokvice.

“Slučaj Smokvica samo je jedan od primjera, ali i jakih i neoborivih argumenata u prilog saborskog povjerenstva. Trebamo znati koje su institucije zakazale i što moramo mijenjati kako nam se ne bi ponovili Agrokor i Ivica Todorić”, priopćio je Grmoja.

>>>Todorićev otok pod ovrhom, Smokvica se vraća u okrilje države

Grmoja navodi da je Todorić godinama bespravno koristio otok Smokvicu Velu, a da je bespravnim i besplatnim korištenjem tog otoka država oštećena za više od 200 milijuna kuna koji su otišli u zastaru, dok se za 36 milijuna kuna duga za zadnjih pet godina još sudski bori.

“Do kojih razmjera seže ovaj apsurd jasno je kad vidimo da Hrvatska još nije uspjela vratiti svoj posjed, unatoč tome što sudsko rješenje o ovrsi postoji već sedam godina”, poručuje Grmoja.

Istraga o Agrokoru

Tvrdi da HDZ “svim silama” nastoji onemogućiti osnivanje povjerenstva, obrazlažući to istragom koja je u tijeku, a koju bi saborsko povjerenstvo navodno moglo kompromitirati. No, cilj povjerenstva nije utvrđivanje kaznene odgovornosti već utvrđivanje koje su sve institucije zakazale i dopustile da Agrokor naraste do tih razmjera i na taj način negativno utječe na cjelokupno gospodarstvo, ističe Grmoja.

>>>Danko Sučević: Nema ‘plana B’ za Agrokor, bez nagodbe će u stečaj Ledo, Jamnica i Zvijezda

Pritom podsjeća da se istraga o Agrokoru, kojoj je cilj utvrditi kaznenu odgovornost Todorića i vodstva koncerna, provodi na temelju kaznene prijave predsjednika Mosta Bože Petrova.

Također podsjeća da će Hrvatski sabor o istražnom povjerenstvu o Agrokoru glasovati u rujnu jer je vladajuća većina odlučila prolongirati glasovanje iako su bili ispunjeni svi uvjeti da se o tome glasuje u srpnju i iako su argumenti za povjerenstvo u saborskoj raspravi bili daleko uvjerljiviji.

Komentari