Biznis i politika
StoryEditor

Fortenova odbacuje optužbe Grmoje i Troskota

08. Siječanj 2024.
fortenova grupa

Iz Fortenova grupe u ponedjeljak su odbacili sve optužbe zastupnika Mosta Nikole Grmoje i Zvonimira Troskota o navodnim kaznenim djelima kojima je kako oni tvrde, Fabris Peruško oštetio Fortenova grupu, ističući da Mostov dvojac ponavlja teze ruskih sankcioniranih aktera. 

Iz Fortenova grupe kažu kako su Grmoja i Troskot u današnjem istupu u Hrvatskom saboru ponovili niz teza o poslovanju Fortenova grupe koje su u javni prostor već plasirali ruski akteri s interesima u Fortenova grupi, a koji su pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, te koji su, kršeći sankcije, prikriveno i nezakonito pokušali sakriti sankcionirano suvlasništvo.

- Zašto su gospodin Grmoja i gospodin Troskot danas postali dobrovoljni ili plaćeni zastupnici plasiranja teza i retorike sankcioniranih ruskih aktera s interesima u Fortenova grupi nije nam poznato, ali sadržaj današnjeg istupa daje nam razloga sumnjati u njihovu istinoljubivost -  istaknuli su iz Fortenova grupe

Navode kako je Grmoja danas pred medijima čitao dio tužbe sankcioniranog ruskog SBK Art LLC-a o kojem je sud u Nizozemskoj raspravljao krajem prošle godine i koji je u potpunosti odbijen.

Iste teze, kazali su iz Fortenova grupe, iznio je kroz hrvatske medije pravni zastupnik Saifa Alketbija, navodnog vlasnika SBK Art-a i Miodraga Borojevića, njegovog savjetnika, u rujnu prošle godine kada je u ime vlasnika SBK Art-a najavio podizanje kaznenih prijava, sa sadržajem koji su zastupnici Grmoja i Troskot prezentirali danas.

Napominju kako su se Grmoja i Troskot na današnjoj konferenciji za medije pridružili tezama koje su pravni zastupnik i osobe povezane sa sankcioniranim ruskim SBK Art LLC-a, iznosili proteklih mjeseci više puta pred nizozemskim sudovima.

Mostovci ne razumiju funkcioniranje Fortenove

Iz Fortenove podsjećaju da je nizozemsko pravosuđe već četiri puta odbilo zahtjeve sankcionirane osobe SBK Art i njezina navodnog vlasnika, što potvrđuje zakonsku utemeljenost svih poteza uprave Fortenova grupe.

Navode i kako Grmoja i Troskot pokazuju nerazumijevanje tko je tko i što je čija uloga u poslovanju Fortenova grupe - ne razumiju što radi Fortenova grupa, što Zagrebačka banka, tko je Zdravko Mamić, kakvi su odnosi s dobavljačima i kreditorima ili uloga odnosno izostanak uloge Vlade Republike Hrvatske u upravljanju kompanijom.

Najava prikupljanja potpisa saborskih zastupnika u podršci kaznenoj prijavi, kakva je već podnesena od strane navodnog vlasnika sankcioniranog SBK Art-a, predstavlja pokušaj izravnog  političkog pritiska na sudove, istaknuli su iz Fortenova grupe napominjući kako "činjenica da su dva hrvatska saborska zastupnika pristala biti glasnogovornikom teza sankcioniranih ruskih suvlasnika nažalost predstavlja i njihovo uključivanje i sudjelovanje u radu sankcioniranog ruskog SBK Art-a".

Iz Fortenove navode kako pravni zastupnici SBK Art-a u tužbi pred Sudom EU protiv Europske komisije, upravo pokušavaju ishoditi sudsko ukidanje sankcija EU nad kompanijom SBK Art LCC.

Pritom pravni zastupnici ruskog SBK Art-a pred Sudom EU kao dokaze za svoje teze prezentiraju upravo izjave saborskih zastupnika, prenesene na njihovim internetskim stranicama i u hrvatskim medijima.

Ta taktika, kako su naveli iz Fortenova grupe, je već korištena pred nizozemskim sudom, ali se tamo pokazala neuspješnom.

Fortenova: Mostovci pomažu Todoriću

Dodatno, zastupnici Grmoja i Troskot iznošenjem ovih neistina pomažu i bivšem vlasniku bankrotiranog Agrokora Ivici Todoriću u arbitražnom postupku koji je pokrenuo protiv Republike Hrvatske, odnosno svih njezinih građana, istaknuli su iz Fortenova grupe.

Navode kako žele vjerovati da niti jedan hrvatski saborski zastupnik nije svjesni pomagač sankcioniranih osoba širenjem neistina, uključujući i zastupnike Grmoju i Troskota.

- No, eventualna vješta instrumentalizacija zastupnika ili njihova neupućenost ne mogu biti izgovor i opravdanje za iznošenje neistina -  istaknuli su.

Napominju kako zastupnik Grmoja u pripremi današnje konferencije za medije nije od Fortenova grupe tražio točne informacije ili pojašnjenja tuđih teza koje je nekritički plasira u javni prostor.

"To pokazuje da ga istina zapravo ne zanima te mu je primarni cilj bio iznijeti te teze pred što većim auditorijem", istaknuli su iz Fortenova grupe.

Iz Fortenova grupe odbacuju svaki pokušaj politizacije poslovanja Fortenova grupe te podsjećaju zastupnika Grmoju kako je Fortenova grupa, koja postoji od travnja 2019. godine, privatna kompanija čije poslovanje nema veze s Vladom Republike Hrvatske niti je pod bilo čijim političkim utjecajem.

- Postupak izvanredne uprave Agrokora i formalno je završen rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu od 19. srpnja  2022., izvanredni povjerenici u tom postupku bili su na prijedlog Vlade RH imenovani od strane Trgovačkog suda u Zagrebu, a na postupak restrukturiranja Agrokora kroz stečaj nije potrošena ni kuna iz hrvatskog državnog proračuna. Nazivati glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe Fabrisa Peruška "Plenkovićevim povjerenikom" je politikanstvo najniže razine, čak i ispod vrlo niske razine koju smo već doživjeli od zastupnika Grmoje -  istaknuli su iz Fortenova grupe.

Zastupnike Grmoju i Troskota podsjećaju da je upravljanje Fortenova grupom, kao i postupak promjene njezine vlasničke strukture, u skladu s najboljim svjetskim praksama u kontinuitetu praćeno nadzorima i savjetima ovlaštenih pravnih, investicijskih i revizorskih kuća, a zakonitost cijelog postupka četiri puta su potvrdili nadležni nizozemski sudovi.

Predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća i zastupnik Mosta Nikola Grmoja iznio je u ponedjeljak teške optužbe na račun izvršnog direktora Fortenove Fabrisa Peruška, tvrdeći da je u "mega aferi" teško oštetio Fortenovu u korist tajkuna Pavla Vujnovca.

- Riječ je o megaferi i očekujem da u roku nekoliko dana istražna tijela, DORH, Uskok i policija pokucaju na vrata Plenkovićevog povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška koji je omogućio preuzimanje Fortenove tajkunu Vujnovcu i oštetio Fortenovu za najmanje 66 milijuna eura -  kazao je Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru.

Tvrdi da imaju dokumentaciju koja to potvrđuje te je najavio da će idućeg tjedna kazneno prijaviti Peruška jer je riječ, kaže Grmoja o "mega kriminalu" i potvrdi da je Hrvatska okupirana država u kojoj je sve damo na pladnju Vujnovcu. Zatražiti će pritom supotpise i drugih saborskih zastupnika.

26. travanj 2024 02:54