Hrvatska
StoryEditor

Hajdaš Dončić: U Ministarstvu prometa nema mjesta za rezove

29. Srpanj 2014.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas novoizgrađeni dio luke javnog prometa Červar Porat kod Poreča kao i gradilište ceste Vrvari-Bijela Uvala.

Kod novoizgrađenog dijela luke Červar Porat riječ je o operativnoj obali i zaštitnom saniranom lukobranu sa školjerom te novoizgrađenim molovima za prihvat 109 plovila komunalnih i nautičkih vezova te putničkih i ribarskih brodova.

U završenu prvu i drugu faze investicije utrošeno je 4,5 milijuna kuna, financiranih vlastitim sredstvima Lučke uprave Poreč s oko 2,95 milijuna kuna, s milijun kuna investiciju je sufinanciralo Ministarstvo pomorstva, a s 550 tisuća kuna sudjelovala Istarska županija.

U trećoj fazi planira se izgradnja još jednog mola za oko 50 vezova i nova riva s pratećim sadržajima i pristupnom cestom.

Ministar Hajdaš Dončić je kazao kako je ova investicija dobra i iz socijalne dimenzije jer zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva, a istodobno povrat kapitalne investicije nije predug.

Upravo kroz cijenu vezova, koja je prihvatljiva, možemo dobiti zadovoljavajuću brzinu povrata investicije, napomenuo je dodajući kako i sama Lučka uprava Poreč vlastitim prihodima može financirati sve zaposlenike, kojih je u sezoni četrnaest. Istaknuo je kako je to zapravo lijepi primjer lokalne komunalne tvrtke.

Smatra kako je bolje imati deset ovakvih malih održivih investicija nego jednu megalomansku investiciju od koje u sljedećih 40-50 godina nema efekta.

Prigodom obilaska gradilišta ceste Vrvari-Bijela Uvala, čiji su investitor Hrvatske ceste, Hajdaš Dončić je kazao kako su prioritet Vlade i Ministarstva rješavanje zaobilaznica i prometnih čepova gradova i naselja.

"Kao što smo jutros već svjedočili početku radova zaobilaznice u Virovitici, tako smo vidjeli kako je uz dobru ponudu zajednice ponuditelja, uključivanje projektanata, lokalne samouprave odnosno Grada Poreča u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, došlo do realizacije ove zaobilaznice", rekao je Hajdaš Dončić.

Dodao je kako je time preokrenuta priča cestogradnje u Hrvatskoj, prioritet su gradovi te se radi na rješavanju zaobilaznica, prvenstveno po pitanju sigurnosti.

Ugovorni izvoditelj radova je zajednica ponuditelja Ceste Pula i Đusto iz Poreča. Radovi, čija je ugovorena vrijednost 19,9 milijuna kuna bez PDV-a, započeli su krajem svibnja, a rok za dovršetak radova je četiri mjeseca od uvođenja izvođača u posao.

Odgovarajući na pitanje novinara o navodnim rezovima u Ministarstvu, Hajdaš Dončić je istaknuo kako nema mjesta za rezove jer je riječ o tzv. "protočnom ministarstvu" koje transferira novac Hrvatskim cestama, autocestama, željeznicama.

"Neke uštede su učinjene, mislim da ćemo u rezovima nešto sudjelovati u materijalnim sredstvima, ali to su pitanja za druga ministarstva", zaključio je Hajdaš Dončić.

01. svibanj 2024 15:14