Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Rebalans u četvrtak na vladi, idući tjedan u saboru

10. Listopad 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Rebalans državnog proračuna za ovu godinu bit će u četvrtak na sjednici vlade, a u saboru idući tjedan, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak u izjavi nakon koalicijskog sastanka.

Proračun se povećava na 29,3 milijarde eura, a među glavnim razlozima su sredstva potrebna za obnovu od potresa i pakete pomoći građanima, kao i plaće i mirovine, rekao je Plenković. Dodao je da bi tijekom idućega tjedna rebalans trebao biti u saborskoj proceduri.

Što se tiče kretanja cijena nakon zamrzavanja cijena određenog broja proizvoda u maloprodaji, odgovorio je da je potez s maksimalnim ograničenjem najviše cijene za 30 proizvoda pridonio da su ti proizvodi pojeftinili, ali kako je rekao, vidi se i trend sniženja cijena ‘ukupne palete proizvoda u nizu trgovačkih lanaca‘.

Smatra da će se nastaviti pad inflacije koji je počeo u rujnu u odnosu na kolovoz.

Rekao je da nije vidio zahtjev malih trgovaca HOK-a da se ograniče marže, a ne cijene. Dodao je da će vlada to razmotriti i da ima dobre odnose s Hrvatskom obrtničkom komorom koja je, kako je rekao, ‘oduševljena‘ svim vladinim paketima mjera.

Upitan zašto dopušta da HEP-om upravlja ‘čovjek pod izvidima‘ (Frane Barbarić), odgovorio je da to ‘zato što postoji proces, a imamo i proces financijske konsolidacije HEP-a u vremenu najveće energetske krize‘, a to su, dodao je, ‘stvari koje će se riješiti kasnije‘.

27. travanj 2024 01:53