Hrvatska
StoryEditor

Hajka, čudni odnosi ili očekivana reakcija?

09. Ožujak 2013.

Za predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara ostavka ministra turizma Veljka Ostojića ima dvije dimenzije od kojih je jedna posljedica afere u koju je, po njemu, očito bio uključen, a druga oslikava veoma čudne odnose između koalicijskih partnera.

- Jedna je dimenzija ostavke posljedica afere u koju je sada bivši ministar očito bio uključen ali tako dugo dok Povjerenstvo za sukob interesa ne da pravorijek ne možemo u to biti sto posto sigurni - rekao je Lesar. Dodatno, kaže, zbunjuju različita Ostojićeva objašnjenja o slučaju kupoprodaje spornog zemljišta.

Druga dimenzija ostavke odnosi se na veoma čudne odnose između IDS-a i SDP-a koji su na nacionalnoj razini partneri, dok na lokalnoj razini SDP svom partneru ‘zabija nož u leđa‘, rekao je Lesar. - Ako Ostojić govori da se radi o hajci onda je hajku netko napravio -zaključio je Lesar, dodavši da Ostojić očito aludira da iza te hajke stoji SDP. 

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić izjavio je danas u povodu ostavke ministra turizma Veljka Ostojića kako je ‘vrijeme da - nakon svih događaja koji su Hrvatsku doveli u katastrofalno stanje - ostavku podnese i predsjednik Vlade Zoran Milanović‘.

- U HDSSB-u nismo iznenađeni ostavkom ministra Ostojića, jer je očito, barem prema informacijama koje su objavljivane u javnosti, da je sudjelovao u kupovini zemljišta. Isto tako događaji oko ministra poljoprivrede Jakovine, ali i kompletno izuzetno teška situacija u Hrvatskoj nalaže i premijeru da podnose ostavku, jer očito da Kukuriku koalicija nije odgovorila teškim izazovima u kojima se našla Hrvatska - izjavio je Šišljagić. 

Za HNS je Veljko Ostojić bio dobar ministar i odličan kolega u Vladi ali postoje standardi koji su postavljeni i kojih se svi moraju držati, izjavila je Hini glasnogovornica te stranke Renata Potočnik nakon što je Ostojić danas podnio ostavku na dužnost ministra turizma. Potočnik je naglasila da im je žao što je u konačnici došlo do njegove ostavke.

U HNS kažu da treba pričekati odluku Predsjedništva IDS-a koje će poslijepodne odlučiti hoće li IDS ostati ili izaći iz vladajuće koalicije ali su sigurni da će koalicija i dalje stabilno funkcionirati. 

Saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana na lokalnim izborima Damir Kajin rekao je da je ostavka ministra turizma Veljka Ostojića očekivana te poručio da Istra ne smije biti ‘talac politike‘ predsjednika lDS-a Ivana Jakovčića.

- Iz Vladinog priopćenja kojim je IDS-u ponuđeno da predloži novog kandidata za ministra turizma vidljivo je da nitko nema ništa protiv IDS-a, a kamoli protiv Istre, već je eventualno protiv određenog ponašanja - istaknuo je Kajin u izjavi za Hinu. Dodao je kako Istra ‘nije danas ugrožena izvana, već iznutra‘ te kako nju zasigurno, kako je rekao, ne ugrožava Zagreb, kako to pokušava prikazati Jakovčić.

28. travanj 2024 14:48