Hrvatska
StoryEditor

HNB će pregledati anekse ugovora koje je Erste banka poslala dužnicima u ‘švicarcima‘

11. Studeni 2015.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu su izvijestili kako će pregledati ponuđeni prijedlog aneksa ugovora koje je Erste banka poslala dužnicima u ‘švicarcima‘ uz izračun konverzije te da će, ako se utvrde neusklađenosti s odredbama zakona koji reguliraju potrošačko kreditiranje, djelovati sukladno svojim ovlastima.

- Hrvatska narodna banka obaviještena je o sadržaju sporne odredbe prijedloga aneksa ugovora o kreditu koji je u postupku konverzije kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima svojim dužnicima poslala Erste & Steiermärkische Bank, a upoznata je i s otvorenim pismom Udruge Franak vezano uz spomenutu odredbu. HNB  ima ovlast nadzora nad primjenom Zakona o potrošačkom kreditiranju i propisa donesenih na temelju toga zakona kod kreditnih institucija na način propisan posebnim zakonima kojima se uređuje poslovanje kreditnih institucija kao vjerovnika. U tom smislu pažljivo ćemo pregledati ponuđeni prijedlog aneksa ugovora Erste & Steiermärkische Bank te vidjeti postoje li neusklađenosti između odredbi ponuđenog aneksa i odredbi zakona koji reguliraju potrošačko kreditiranje. Ukoliko se takve neusklađenosti utvrde, HNB će djelovati sukladno svojim ovlastima temeljem zakona, navode iz središnje banke u odgovoru na upit o upozorenjima udruga na anekse ugovora koje je korisnicima poslala Erste banka.

Udruga Franak upozorila je, naime, u utorak da Erste banka namjerava kršiti odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima je propisano da "ako potrošač prihvati izračun konverzije kredita, vjerovnik neće tražiti dodatne instrumente osiguranja plaćanja u odnosu na ugovorene, niti postavljati dodatne uvjete potrošaču kojima bi se derogirala njegova druga prava". Franak smatra da Erste upravo to čini, najavljujući mogućnost raskida aneksa ugovora o kreditu, bude li zakon o konverziji ukinut ili prestane važiti.

Na isto su u srijedu upozorili i iz Udruge kreditnih dužnika (KREDA), navodeći da se Erste banka osigurala prijedlogom aneksa ugovora u kojem stoji kako, u slučaju da ocjena ustavnosti zakona bude riješena u njihovu korist, taj aneks neće proizvoditi pravne učinke.

Iz Erste banke su, pak, odgovorili kako smatraju da je nacrt aneksa ugovora o kreditu, poslan korisnicima kredita kao sastavni dio dokumentacije za provedbu konverzije kredita u švicarskim francima, u skladu s važećim propisima. Ističu pritom kako su smatrali nužnim korisnike kredita izvijestiti o činjenici da su podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti zakonskih izmjena u vezi kredita u ‘švicarcima‘ te da se ne može prejudicirati odluka Ustavnog suda niti predvidjeti moguće posljedice te odluke.

04. svibanj 2024 18:10