Hrvatska
StoryEditor

HNB je trebao naložiti prodaju dionica obitelji Šola

02. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Mali dioničari i pravnici tvrde kako je središnja banka trebala prije reagirati na ono što se događalo u karlovačkoj banci, piše Večernji list.

Večernji list donosi kako je tvrtka Lola Ribar, jedan od manjinskih dioničara Kabe, u nekoliko navrata pokušala je dobiti odgovor Hrvatske narodne banke od koje je tražila da reagira s obzirom na to da je pet dioničara banke međusobno povezano. Udjel Sandija Šole, njegove braće Tomislava i Petra te dvojice ujaka Marijana i mate jest 36,61 posto.

Na upite tvrtke Lola Ribar iz HNB-a nije došao nijedan odgovor u kojem bi se potvrdilo da je riječ o povezanim osobama i da bi zato trebalo reagirati. Iz HNB-a su se većinom pozivali na povjerljivost podataka. Neki od dioničara sada razmišljaju o tužbi protiv HNB-a jer smatraju da je trebao reagirati.

Pravni stručnjaci tvrde kako je HNB prema Zakonu o kreditnim institucijama trebao naložiti tim dioničarima prodaju dionica. Nedavno je i Sabor izglasao predložene izmjene Zakona o kreditnim institucijama u kojima se između ostalog jasnije obrazlaže uloga središnje banke u slučaju djelovanja povezanih osoba u određenoj kreditnoj instituciji. Pravnici ističu kako je to bilo rečeno i u prijašnjem zakonu te kako se tako trebalo postupiti i u slučaju Karlovačke banke.

06. svibanj 2024 00:13