Hrvatska
StoryEditor

‘HNB snosi dio odgovornosti što jedino banke nisu osjetile krizu‘

26. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Saborski Odbor za financije jednoglasno je prihvatio izvješće o radu HNB-a za prošlu godinu. Ipak, unatoč prihvaćanju izvješća, članovi Odbora smatraju da je bilo propusta i da reakcija središnje banke nije bila odgovarajuća u slučaju propale Credo banke.

Također, smatraju da HNB snosi i dio odgovornosti zbog toga što jedino poslovne banke u Hrvatskoj nisu osjetile teret krize, a istodobno nisu u dovoljnoj mjeri potaknule gospodarski oporavak. Oko toga su se složile i vlast i oporba.

Nema dobrog gospodarstva bez dobrih banaka i nema dobrih banaka bez dobra gospodarstva. Nažalost, to pravilo u Hrvatskoj pada u vodu. Naime, dok je hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim građanima sve teže, bankama u Hrvatskoj dobit raste, smatra Nadica Jelaš iz SDP-a.Naravno da je tu odgovornost HNB-a iznimno prisutna. I to ne od 2011., nego otkad se vodi ovakva monetarna politika, misli bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač.Mogu reći da, ono što zovemo ‘Doing business in Croatia‘, za to sigurno monetarna politika i tečajna politika nisu problem. Problemi leže negdje drugdje, uvjeren je viceguverner HNB-a Relja Martić.

26. travanj 2024 23:48