Aktualno Hrvatska Preporučeno

Horvat: Za rješenje situacije u Uljaniku trebao bi se uključiti i Adris

gospodarstvo
Darko Horvat, Foto: Ratko Mavar/Lider
Lider/Hina

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu kako će konačno rješenje za Uljanik premijer Andrej Plenković predstaviti vrlo skoro, a smatra da bi se aktivnije u proces trebala uključiti i Adris grupa s obzirom da ima dionice Uljanika.

Na sjednici Vlade koja će se sutra održati u Puli bit će predstavljena povijest hrvatske brodogradnje i trenutno zatečeno stanje, a temeljem čega će Vlada u idućih nekoliko dana odlučiti što i kako dalje, istaknuo je Horvat odgovarajući na novinarske upite pred današnju sjednicu užeg kabineta Vlade. Na upit hoće li sutra na sjednici Vlada imati konkretno rješenje za Uljanik i 3. maj, odgovorio je protupitanjem: “A kakvo vi konkretno rješenje očekujete?”.

“Više javnost u ovom trenutku očekuje ta rješenja nego radnici”, rekao je Horvat na novinarsku opasku kako rješenje očekuju radnici.

>>>Uljanik: Transfer novca za plaće radnika 3. maja je u tijeku unatoč blokadi

“Što u ovom trenutku žele i planiraju radnici i Adris i svi oni koji jesu dionici ovog procesa to ćemo morati na jednom zajedničkom sastanku raspraviti s njima”, kazao je. Horvat kaže i kako od Adrisa, s obzirom da participira u vlasništvu Uljanika, očekuje da se aktivno uključi u proceduru i odabira strateškog partnera i donošenja plana restrukturiranja.

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) o top deset dioničara Uljanika, Adris grupa drži 2,47 posto dionica, a članica te grupe – Croatia osiguranje 9,93 posto dionica. Ministar gospodarstva kaže i kako se razgovara s eventualnim potencijalnim investitorima, kao i strateškim partnerom kojega je odabrala Uprava Uljanika.

“Pojavljuju se iz dana u dan i drugi dionici koji su zainteresirani za hrvatsku brodogradnju. I nemojte nas tjerati u donošenje nekakvih nerezonskih odluka koje bi možda mogle imati teže posljedice od onih u kojima je hrvatska brodogradnja u ovom trenutku”, istaknuo je.

>>>Uljanik: Naši problemi su izostanak sustavnog modela financiranja i nedostatak stručnih radnika

Horvat je najavio i da će konačno rješenje za Uljanik predstaviti premijer “vrlo skoro”. Ministar gospodarstva ponovio je i kako je novac za plaće radnika Uljanik grupe za kolovoz osiguran. Modalitet isplate plaća će se vidjeti sljedećih dana, rekao je, dodajući kako Uprava radi na deblokadi računa tvrtki u sastavu Uljanik grupe. Plaća se do sada u Uljaniku isplaćivala do 15. u mjesecu, a Horvat je uvjeren da će i plaća za kolovoz krenuti, ako ne prije, 15. rujna.

Na upite o današnjem sastanku s norveškim naručiteljima, ministar gospodarstva je rekao kako s naručiteljima iz Kanade i Norveške treba najprije vidjeti kakav je u ovom trenutku njihov stav i što planiraju s brodovima koje su naručili u Uljaniku i 3. maju. Odgovarajući na upit za što Uprava Uljanika traži dodatnih sto milijuna eura, Horvat je rekao kako je u ovom trenutku plan restrukturiranja težak 584 milijuna eura.

>>>Stigao odgovor iz EK: Nema krajnjeg roka za odluku o planu restrukturiranja Uljanika

Participacija Vlade prema prvom modalitetu, koji Europska komisija smatra prevelikim, je 60 posto, kaže Horvat, dodajući kako bi za Komisiju poželjan modalitet bio 50 posto Vlada, a  50 posto strateški partner, jer je to nekakva praksa unutar EU-a.

Sto milijuna eura koliko je u korespondenciji tražila Uprava Uljanika, prema njegovim riječima je, da bi se “uopće proizvodnja u Uljaniku i 3. maju mogla nastaviti”.

Z. Marić: Jamstveni fond u ovom trenutku ništa ne bi riješio

Novinari su pred sjednicu užeg kabineta Vlade i ministra financija Zdravka Marića upitali ima li u državnom blagajni sto milijuna eura za Uljanik, a što traži uprava te tvrtke.

“Ne možemo tako razgovarati, puno njih traži, a tu su i pravila, regule i propisi EU-a, državne potpore i slično. Opet ponavljam – kao ministar financija gledam cjelovitu sliku i ne smijemo zanemariti odgovornost Vlade i mene kao ministra financija za javne financije i utjecaje na njih i ono što plaćaju porezni obveznici”, rekao je Marić.

>>>Brodogradilište 3. maj u prvom polugodištu ostvarilo gubitak od 151 milijun kuna

Napominjući kako se ne razilazi s ministrom gospodarstva oko stvaranja jamstvenog fonda, ministar financija poručio je kako taj fond ne bi ništa riješio u ovom trenutku. “Taj fond nije tema koja bi bilo što riješila u ovom trenutku”, rekao je Marić, podsjećajući da država unazad nekoliko godina “nikada nije odbila bilo kakav posao koji su brodogradilišta ugovorila bilo u smislu izdavanja avansnih, činidbenih, bilo financijskih jamstava”.

“Što bi taj fond sada riješio, ista stvar, jer na kraju je pitanje da li biznis stvara vrijednost i može li plaćati kredite za koje država jamči i to je ključno pitanje”, poručio je ministar financija, ponovivši da tu nema razilaženja s ministrom Horvatom.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 

Komentari