Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska dobiva državni prostorni plan

05. Prosinac 2013.

Hrvatska se trenutno nalazi usred kompleksnog i vrlo važnog procesa sređivanja stanja u prostoru koji je započeo legalizacijom bespravno izgrađenih građevina, nastavit će se početkom primjene paketa građevinskih zakona, a trebao bi rezultirati i izradom državnog prostornog plana, kazala je danas ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.

Otvarajući konferenciju "Mogućnosti dobivanja financijskih sredstava Europske unije u kontekstu teritorijalne kohezije, urbanih pitanja i prostornog planiranja", Mrak-Taritaš je istaknula kako su jedan od većih ‘prostornih‘ problema hrvatskih gradova naselja koja su "preskočena" prilikom širenja urbanih sredina na prazne prostore.

Kao primjer takvog, ‘preskočenog‘ dijela grada navela je zagrebačko naselje Trnje, koje je širenjem grada ‘preskočeno‘, a Zagreb se proširio preko rijeke Save, u Novi Zagreb. Takve dijelove ima gotovo svaki grad u Hrvatskoj, a dodatni su problem napušteni i neiskorišteni industrijski, vojni i turistički objekti.

U pripremi ove konferencije Ministarstvo je provelo anketu u kojoj je sudjelovalo 78 gradova, od kojih su 24 grada ‘prijavila‘ kako ima napuštenih i neiskorištenih 16 hotela, 8 kampova, 7 motela i 6 odmarališta. Gotovo 40 gradova pak ima barem jedan kompleks vojne ili industrijske namjene koji se ne koristi.

Riječ je o objektima i dijelovima grada koji imaju velik potencijal, a kako bi im se dala prilika za ‘novi život‘, jedinicama lokalne samouprave na raspolaganju su dva EU programa - program transnacionalne suradnje gradova na prostornom planiranju, uravnoteženom razvoju i izradi prostorno-planske dokumentacije URBACT, te program ESPON za razmjenu iskustava u području prostornog planiranja, kazala je Mrak-Taritaš.

Dodala je da za projekte revitalizacije objekata ili dijelova grada hrvatske jedinice lokalne samouprave uglavnom nemaju novca, što će dijelom može riješiti prihodima od legalizacije, jer 30 posto prihoda ide gradovima i općinama, a pomoć će pružiti i država, kojoj je namijenjeno 50 posto prihoda od legalizacije. Ostatak sredstava može se ‘namaknuti‘ iz EU fondova, a uspješne primjere takvih slučajeva na ovoj će konferenciji prezentirati predstavnici gradova Graz, Dresden i Krakow.

26. travanj 2024 16:38