Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska postaje dioničar Europske investicijske banke

01. Srpanj 2013.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska postaje dioničar Europske investicijske banke (EIB), priopćeno je danas iz EIB-a.

Zemlje članice Europske unije ujedno su dioničari EIB-a čiji je temeljni kapital na kraju prošle godine prema podacima na bančinoj internetskoj stranici iznosio 242,4 milijarde eura.

Najveći su dioničari na kraju 2012. bile Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija, s identičnim udjelima od po 39,2 milijarde eura. Najmanji je dioničar bila Malta, s udjelom od 102,7 milijuna eura.

Udio zemalja članica EU-a u bančinom kapitalu temelji se na udjelu njihovog BDP-a u onome EU-a u vrijeme pristupa Uniji. Prema projekcijama Eurostata, hrvatski BDP trebao bi ove godine iznositi 44,24 milijarde eura, što odgovara 0,33 posto 28-člane Unije.

Prošle su godine zemlje članice Europske unije donijele odluku o povećanju temeljnog kapitala banke za dodatnih 10 milijardi eura, što bi joj omogućilo da u trogodišnjem razdoblju odobri do 60 milijardi eura dodatnih kredita.

Čestitajući građanima Hrvatske na ulasku u EU predsjednik EIB-a Werner Hoyer naglasio je da to "otvara nove mogućnosti na korist svih Europljana".

Najavio je također da će banka i dalje financirati prioritetne projekte u Hrvatskoj kako bi joj omogućili da se lakše nosi s aktualnim i budućim ekonomskim izazovima.

EIB je prisutan u Hrvatskoj od 2001. i dosada je odobrio ukupno 3,25 milijardi eura kredita u važnim sektorima gospodarstva, u rasponu od temeljne prometne infrastrukture, zaštite okoliša i energetike do industrije i usluga.

Čak 48 posto odobrenih kredita bilo je usmjereno na potporu malim i srednjim poduzećima, navodi se u priopćenju.

Hrvatska je bila prva zemlja koja je i prije ulaska u EU primala besplatnu savjetodavnu pomoć EIB-a pri izradi projekata za korištenje novca iz europskih kohezijskih i strukturnih fondova u sklopu inicijative JASPERS. Inicijativu su 2011. pokrenuli Europska komisija, EIB, Europska banka za obnovu i razvoj i njemačka razvojna banka KfW.

26. travanj 2024 17:46