Hrvatska
StoryEditor

‘Hrvatska se sprema i za opciju otkupa Mol-ova udjela u Ini‘

05. Studeni 2014.

Hrvatska se sprema i za opciju otkupa MOL-ovog udjela u Ini u slučaju da propadnu pregovori s mađarskom kompanijom o zajedničkom upravljanju INA-om, ponovio je u najnovijem razgovoru za Bloomberg ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Hrvatska vlada predložit će MOL-u novi dioničarski ugovor, kazao je ministar Vrdoljak, koji očekuje šesti krug pregovora o budućnosti INA-e najkasnije početkom prosinca.

Ne bude li postignut sporazum, Hrvatska bi od MOL-a mogla kupiti Inine dionice osiguranim kreditom ili surađivati s mađarskom kompanijom na prodaji njezina udjela nekom drugom, kazao je hrvatski ministar u utorak u razgovoru za Bloomberg.

Vrdoljak je još u srpnju za tu američku agenciju kazao da Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup Ininih dionica od MOLa.

"Dionice koje posjeduje MOL, i do 19 posto Ininih dionica u našem vlasništvu, mogli bismo koristiti kao kolateral. Na taj način ne bi bilo potrebe za državnim jamstvima, a ta transakcija ne bi uvećala javni dug", kazao je tada Vrdoljak.

Prema najnovijim procjenama Vlade, hrvatski bi javni dug krajem godine mogao dosegnuti oko 80 posto BDP-a i premijer Zoran Milanović u više je navrata otklonio mogućnost dodatnog zaduživanja države radi otkupa MOL-ovog udjela u Ini, a isti je stav iznio i ministar financija Boris Lalovac.

Prioritet su po hrvatskom premijeru pregovori s MOL-om, što je u utorak u razgovoru za Bloomberg ponovio i ministar Vrdoljak.

"Naš je prioritet postići sporazum s MOL-om", kaže Vrdoljak. "No, osim pregovarati i podnositi zahtjeve za arbitražom, naš je posao također pripremiti financijsku strukturu za mogući otkup dionica bez povećanja javnog duga. U tom bi slučaju naš cilj bio naći novog strateškog investitora u sljedeće tri godine", dodao je.

"Na MOL-u je da odluči hoće li prodavati udio u Ini", naglašava hrvatski ministar. "No, kupac će, naravno, priželjkivati dobru volju Hrvatske. Dosada nismo vidjeli ozbiljnog investitora koji bi predstavio strategiju za Inu i tražio službeno odobrenje", ističe Vrdoljak.

05. svibanj 2024 02:50