Hrvatska
StoryEditor

‘Hrvatska traži partnera za eksploataciju Jadrana‘

24. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

- Hrvatska traži partnera u energetskom sektoru koji bi joj pomogao da otkrije naftna i plinska polja u Jadranu kako bi oživjela svoju posrnulu ekonomiju - kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović sinoć u razgovoru za CNN.

- Jedan od načina da se pokrene ekonomija je motiviranje ulagača da dođu u Hrvatsku - kazao je Josipović u emisiji Quest Means Business.

Hrvatska 1. srpnja ulazi u EU u kojoj samo Grčka i Španjolska imaju veću stopu nezaposlenosti. Josipović je siguran da će Hrvatska privući strana ulaganja i tako izbjeći odljev mozgova iz zemlje.

- Odljev mozgova je uvijek povezan s ekonomskom situacijom, s EU-om ili bez njega - kaže Josipović. - Međutim, sa stranim ulaganjima očekujem da će u Hrvatskoj biti i nešto priljeva mozgova - rekao je hrvatski predsjednik CNN-ovu uredniku Richardu Questu.

Na Questov upit zašto toliko nade polaže u EU koju mnogi smatraju dijelom problema, Josipović je odgovorio: - Ne, mi EU smatramo prilikom. Ne samo zbog dostupna novca kroz fondove, nego i zato jer možemo privući ulaganja, proširiti tržište i iskoristiti naš važan prometni položaj - rekao je.

Hrvatski je predsjednik u intervjuu kazao da se RH jednog dana namjerava pridružiti eurozoni. Josipović je rekao da je euro de facto već valuta u Hrvatskoj, ali je zemlji potrebno najmanje pet godina da ispuni kriterije za apliciranje za članstvo u eurozoni.

Josipović je kazao da je hrvatski strateški cilj da i ostale balkanske zemlje uđu u Uniju kada ispune kriterije.

Na pitanje Richarda Questa kojoj će se strani Hrvatska prikloniti u raspravama o budućnosti Unije, onoj koju predvodi britanski premijer David Cameron ili strani njemačke kancelarke Angele Merkel, Josipović je odgovorio da će Hrvatska stvoriti svoju autentičnu poziciju.

08. svibanj 2024 01:48