Život
StoryEditor

Pronađite svoj novi dom u Dalmaciji

20. Studeni 2023.
PR

Neovisno o tome jeste li rođeni u srcu kontinenta ili pak na obali, zov prekrasne Dalmacije nešto je čemu teško možemo odoljeti. Upravo smo zbog toga razgovarali sa stručnjacima za promet nekretnina koji su nam pomogli pripremiti nekoliko kratkih savjeta koji će vam pomoći pronaći i odabrati svoj novi dom u Dalmaciji, bilo da ćete ga koristiti samo povremeno, bilo da se odlučite tamo trajno preseliti.

Odaberite idealnu lokaciju

Mnogi od nas se zanesu tijekom godišnjeg odmora, misleći kako je njihov hotel ili apartman savršena lokacija na kojoj treba kupiti nekretninu. No, prije nego što potpišete kupoprodajni ugovor, pokušajte realno razmisliti o tome nudi li ta lokacija sve što bi vam moglo dugoročno trebati poput zdravstvenih ustanova, trgovina, kulturnih centara, kakva je prometna povezanost i drugo.

U nekim se situacijama lokacija koja na prvu ruku ne djeluje jako atraktivno može učiniti puno boljim odabirom jer sveukupno nudi puno više od one koja se čini savršenom. I da, iako pogled na more u nekim prilikama može biti ključni faktor kod odabira nekretnine, razmislite o tome zadovoljava li ta nekretnina baš sve vaše druge kriterije.

Koja je namjena nekretnine

Zbog čega kupujete nekretninu u Dalmaciji? Želite li tamo provoditi godišnji odmor i slobodno vrijeme ili pak tražite nešto gdje možete boraviti dulje vremena? Ili pak na to gledate kao na potencijalnu investiciju koju ćete koristiti ili za iznajmljivanje turistima dok ne boravite u njoj ili da ju prodate kroz određeno vremensko razdoblje nakon što joj poraste vrijednost?

Odgovorite na ova pitanja i pogledajte zadovoljava li vaša idealna nekretnina navedenim kriterijima. Ako niste sigurni, konzultirajte se sa stručnjacima za promet nekretninama, oni vam mogu ponuditi drugu perspektivu.

Istražite portale, pogledajte što se nudi

Današnje tržište nekretnina vrlo je aktivno i ponude se doslovno mijenjaju na svakodnevnoj razini. Ako tražite nešto kvalitetno, pretraživanje portala s oglasima ponekad može biti besmisleno jer oglasi doslovno nestaju preko noći. Kvalitetne i provjerene nekretnine sigurno ćete pronaći kod ovlaštenih agencija za promet nekretninama, kao što je na primjer https://www.terradalmatica.hr.

Kada pregledavate što se nudi, nemojte biti prestrogi. Pogledajte i ono što vam se možda na prvi pogled ne čini kao nešto što bi vas moglo zanimati, uključujući i nekretnine u izgradnji, ali i one koje zahtijevaju adaptaciju ili rekonstrukciju. Ako ste spremni baviti se izgradnjom, tada nije loše istražiti dostupna građevinska zemljišta na kojima možete sami sagraditi vašu idealnu nekretninu.

Provjerite legalnost i vlasništvo nekretnine

Nakon što ste odabrali nekoliko nekretnina u Dalmaciji koje zadovoljavaju vaše uvjete, vrijeme je da provjerite jesu li prihvatljive za kupnju. U prvom se redu ovdje misli na legalnost i vlasništvo nekretnine. Vlasništvo nekretnine možete provjeriti i sami u evidenciji zemljišnih knjiga koja je besplatno dostupna na internetu, dok je provjeru legalnosti bolje prepustiti pravnicima ili drugim stručnjacima kako biste bili potpuno sigurni da su dobiveni podaci točni.

Kada je u pitanju vlasništvo, pogotovo kada se radi o starijim nekretninama i zemljištima, brojne su situacije u Dalmaciji kada čestica ima više vlasnika, zbog čega trebate biti svjesni da bi proces kupovine mogao trajati dugo vremena i zahtijevati angažman odvjetnika ili drugih stručnih osoba koje će vam pomoći riješiti pitanje vlasništva.

Platite i – uživajte

Na kraju, vrijeme je da dogovorite način plaćanja svojeg novog doma u Dalmaciji, potpišete ugovor, realizirate plaćanje i – uživate u svojem novom domu.

Pojedini prodavatelji nude povoljnije cijene ako plaćate gotovinom, dok drugi nude opcije i drugih načina plaćanja. Razmotrite sve dostupne varijante i odlučite se za onu koja vam je dugoročno najpovoljnija.

Kada sve to riješite, vrijeme je za „slatke muke“ – uređivanje interijera i prilagođavanje nekretnine svojim željama, a zatim provođenje vremena u sunnčanoj Dalmaciji i uživanje u prekrasnom ambijentu.

26. travanj 2024 13:49