Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska želi što prije u eurozonu

29. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Hrvatska se nada pridružiti eurozoni što je prije moguće, to jest za četiri ili pet godina, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

- Želimo ući u eurozonu što je brže moguće, iako je prerano reći kad će se to dogoditi, kazao je Vujčić uoči ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja.

Zasad ne zadovoljavamo neke kriterije ulaska, inflacija i proračunski deficit su previsoki. No, moramo biti sigurni da poštujemo uvjete, posebice da razina zaduživanja trajno padne ispod 60 posto BDP-a ili da barem ostane na toj razini, dodao je on, prenosi agencija AFP.

Upitan o eventualnom strahu od ideje ulaska u eurozonu, trenutno u krizi, podsjetio je da se trenutno ne postavlja to pitanje jer ćemo moći ući tek za četiri ili pet godina.

Kako prenosi AFP, Vujčić je isto tako spomenuo potrebu za bankarskom unijom i fiskalnom usklađenošću, kao i reformama u zemljama koje su izgubile na kompetitivnosti i u kojima zaduživanje još nije obuzdano.

Hrvatska će 1. srpnja postati 28. članica EU-a, nakon procesa koji je trajao osam godina kako bi Zagreb zadovoljio kriterije Unije, zahtjevnije od početka financijske krize i s obzirom na poteškoće na koje su naišle dvije najnovije članice, Bugarska i Rumunjska, u EU-u od 2007.

27. travanj 2024 04:24