Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska zna da nikuda ne bježi

01. Srpanj 2013.

Bez vatrometa i velikog spektakla, u prilično ‘decentnoj‘ atmosferi, ponesena EU himnom, Beethovenovom Odom radosti, Hrvatska je postala 28. članicom Europske Unije.

U noći koju je premijer Zoran Milanović nazvao povijesnom ustvrdio je kako je Hrvatska koju gradimo mozaik sastavljen od četiri i pol milijuna slobodnih shvaćanja vlastite zemlje, njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Hrvatska, kaže, zna da ove noći nikuda ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sada s novom odgovornošću. Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju europskih kriterija. 

- Parafrazirajući misao jednog velikana zapadne filozofije reći ću da je u državi, kao i u čovjeku, veliko ono što je most, a ne cilj. Putovanje, a ne odredište. Hrvatska je izabrala biti most prema boljoj budućnosti regije kojoj su proeuropske težnje najefikasnije sredstvo za prevladavanje prošlih trauma – kazao je Milanović dodajući da je hrvatski identitet sastavljen od mnogih kontradiktornih sastavnica, pa je zapadna civilizacija prožela sve sfere društva. S druge strane važan mu je i Balkan s ‘orijentalnim uplivima‘ - gorko slatki Mediteran, kolijevka civilizacije, oduvijek je bio naša veza sa svijetom, slikovito je pojasnio. 

Vjeruje da će sve članice Europske unije biti otvorene da dožive hrvatsku posebnost, a najveće ličnosti hrvatske kulture i znanosti, ujedno i važne ličnosti u povijesti modernog svijeta (Nikola Tesla, Andrija Štampar, Ivo Andrić, Antun i Faust Vrančić, Lavoslav Ružička, Ivan Meštrović, Ruđer Bošković, Vladimir Prelog) daju mu za pravo da vjeruje kako njegove ambicije nisu plod drskosti i uobraženosti. 

Najvažniji je projekt Hrvatske razvijanje i poticanje intelektualne znatiželje.-U osnovnim školama, gimnazijama i na fakultetima nalaze se ključevi slobodnijeg i ispunjenijeg života. Trajna je obveza ove države i unije da te ključeve učini što dostupnijima svim ljudima. To je preduvjet svih naših nada o blagostanju i uspjehu – zaključio je Milanović. Okupljenima na zagrebačkom središnjem trgu obratio se i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. 

- Dragi prijatelji, okupljeni smo ovdje u povijesnoj noći, zahvaljujući vama, hrvatskom narodu. Vaša želja da pristupite EU i vaš naporan rad doveli su do ovog trenutka. Vaš težak rad znači da je Hrvatska u potpunost spremna pridružiti se Uniji. Kao što je Europska Komisija podupirala vaše pristupanje tako ćemo vam pomagati i kao punopravnoj članici. Hrvatska je primjer drugim državama u regiji. Proveli ste zahtjevne reforme, pružili ste ruku pomirenja. Unija je otvorena za sve zemlje koje dijele europske vrijednosti. Dobrodošli u Europsku uniju - zaključio je na hrvatskom jeziku.

- Kada je sat odbio ponoć, vaša je zemlja prešla važan prag. Vi ste oduvijek bili Europljani, sada ste građani Europske unije. U ime svih 27 zemalja članica, od svega vam srca želim dobrodošlicu – pridružio mu se Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća. Na zagrebačkom je trgu bio i Martin Schultz, predsjednik Europskog parlamenta.- Zajedno smo izgradili prostor s najviše slobode, socijalne pravde i blagostanja u svijetu. Europska unija predstavljala je obećanje mira. Europska unija i integracija značili su magnet mira i promjena. Hrvatska je pionir pravog europskog duha. Vi ste uspostavili institucije koje se temelje na vrijednostima demokracije, pomirenja, i vladavine prava. Dobrodošli u Europsku uniju! Dobrodošli kući – i on nam je na hrvatskom zaželio dobrodošlicu u novu obitelj. Službene je govore na neki način zaokružio predsjednik Ivo Josipović. 

- Danas je velik i radostan dan za našu domovinu Hrvatsku. Ovo je dan kada su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego i mnogih prošlih generacija. Europa je bila, jest i bit će ideja kojoj pripadamo. Europa je ključni dio našeg nacionalnog identiteta. Mi joj pripadamo ne samo zbog našeg geografskog položaja, nego i zbog vrijednosti koje dijelimo. Priča o hrvatskom uspjehu je priča o zajedništvu, upornosti, ambiciji i viziji. Ovo je prvi dan naše europske budućnosti, prvi dan velike prilike koja nam se pruža, prvi u nizu dana koji nude priliku koja za mnoge znači posao, uspjeh, afirmaciju – optimistično je rezimirao Josipović. Njegovu se optimizmu, barem u toj povijesnoj noći, pridružilo, prema službenim procjenama, oko desetak tisuća ljudi.

04. svibanj 2024 12:51