Hrvatska
StoryEditor

Hrvatske tvrtke trebale bi krenuti u akvizicije izvan regije

11. Prosinac 2014.

Za prvu ženu Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj Vedranu Jelušić Kašić ljudi kažu da je opasna.

Ona za sebe kaže da je samo uporna. Karijeru u EBRD-u gradila je od 1998., a nakon dviju strankinja prije godinu i pol postala je direktoricom EBRD-a za Hrvatsku. Do tada bila je na položaju više bankarice odgovorne za razvoj poljoprivrednog sektora za Jugoistočnu Europu. Uspješno je provela više od četrdeset projekata vrijednih iznad milijardu eura u četrnaest zemalja Jugoistočne Europe, bivšeg SSSR-a i Rusije. Vodila je projekte s ključnim regionalnim i multinacionalnim tvrtkama, uključujući Agrokor, Dukat, američki Bunge, Vetropack, francuski Pernod Ricard, austrijski Spar, srpsku MK Grupu i Atlantic Grupu, u kojoj je i članica Nadzornog odbora.

Kakva je ove godine bila struktura EBRD-ovih ulaganja u Hrvatsku? Hoćete li završiti godinu prema planu? – Očekujemo oko 18 transakcija do kraja godine vrijednih iznad dvjesto milijuna eura. Prema broju transakcija napravili smo gotovo dvostruko više transakcija od planiranih, no prema iznos je manji od očekivanoga. Prosječna transakcija ove nam je godine iznosila 10-ak milijuna eura, a prosječna su EBRD-ova financiranja od 20 do 25 milijuna eura. Do sada su ukupne EBRD- ove investicije u Hrvatsku bile oko tri milijarde eura, od čega je 70 posto a uloženo u privatni sektor, a u kapital (equity) 26 posto, što je više od bankina globalnog prosjeka od ukupnih plasmana; inače je prosjek 22 posto. Gledajući strukturu portfelja, ove godine najveći je udio sredstava bio namijenjen privatnom sektoru, više od 80 posto, od čega je pola izravno plasirano korporativnom sektoru, a pola putem financijskih institucija, isključivo malom i srednjem poduzetništvu

● Koja je transakcija pojedinačno bila najveća?– Najveći je bio sindicirani kredit Podravci od 73,4 milijuna eura, od čega je EBRD osigurao 30 milijuna eura, a ostatak su sufinancirali Erste, Raiffeisen Bank International i Unicredit Bank Austria. Tim aranžmanom Podravka je refinancirala postojeće kreditne obveze uza znatno nižu kamatnu stopu te odgodila rokove dospijeća. Projektom su obuhvaćene mjere energetske učinkovitosti i unapređenje izvještavanja o sljedivosti i kvalitetu lanca nabave. Tim aranžmanom Podravka nastavlja restrukturiranje radi daljnjega regionalnog i internacionalnog rasta i razvoja. Spomenula bih i kreditni aranžman od 30 milijuna eura, također s Erste bankom i PBZ-om, koji smo izdali Marini Dalmacija i Marini Borik, u vlasništvu Doğus grupe, za obnovu objekata koji imaju ključnu ulogu u jačanju nautičkog turizma. S obzirom na nezaposlenost mladih u Hrvatskoj, koja je na jednoj od najviših razina u cijeloj EBRD-ovoj regiji, projekt nastoji osigurati njihovu obuku i mogućnost zapošljavanja, na što se obvezala Marina Dalmacija.

>>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom broju Lidera.

08. svibanj 2024 17:48