Aktualno Hrvatska Preporučeno

Hrvatski zakon pisan u ženskom rodu? Ministarstvo uprave kaže: Neće moći!

YouTube

Nacrt novog Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, koji je pripremila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, ovih je dana izazvao novi sukob u Vladi čije se bizarnosti ne bi posramila ni ekipa iz ‘Letećeg cirkusa Monty Pythona’.

Naime, Divjak je kompletan nacrt pisala u ženskom rodu što znači da umjesto učitelja i ravnatelja u tekstu imamo učiteljice i ravnateljice.

>>>Divjak: Naglasak je na pozitivnim promjenama, a ne na osobama

Taj presedan nije mogao proći samo tako pa ga je Ministarstvo obrazovanja proslijedilo na mišljenje tijelima državne uprave i, prilično očekivano, dobilo ‘odbijenicu’.

Ministarstvo uprave Lovre Kuščevića prijedlog je odbacilo, pozivajući se na članak 39, stavak 1 Zakona o sustavu državne uprave kojim je propisano da ministarstvom upravlja i njegovim radom rukovodi ministar, dok je člankom 4., stavkom 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da su neposredni nositelji odgojno-obrazovne djelatnosti učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji.

>>>Divjak na Svjetskom obrazovnom forumu: Vrijeme je da hrvatske škole uđu u 21. stoljeće

Samim time, ističu u Ministarstvu uprave, i u budućem je Zakonu o udžbenicima potrebno koristiti uobičajenu terminologiju.

Divjak je svoju odluku pokušala opravdati činjenicom da u Hrvatskoj na jednog učitelja dolazi šest učiteljica.

– U obrazovanju većinom rade žene pa zašto to ne staviti u prvi plan i govoriti nastavnice, učiteljice, onda i predlagateljice, nakladnice, ravnateljice, ministrica i tako dalje? Ovo bi mogao biti još jedan korak u smjeru razbijanja stereotipa, kojih je još jako puno u našem društvu. Nažalost, za sada još treba uvjeriti državnu upravu da su ovakvi presedani mogući i poželjni – kazala je ministrica za Jutarnji.

>>>Kuščević: Reforme u Ministarstvu uprave idu punom parom

Stvar nije izgladila ni napomena da se Zakon jednako odnosi na oba spola pa zadnje informacije kažu kako su u Ministarstvu obrazovanja nacrt već ‘prebacili’ u muški rod.

Čitava priča očekivano je podijelila i hrvatsku političku scenu te su podršku ministrici Blaženki Divjak podršku pružile Sanja Putica iz HDZ-a, SDP-ovka Romana Jerković i Marija Puh iz HNS-a, dok je Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) istaknula da se ovim činom zapravo ‘vrijeđaju žene’.

Komentari