Hrvatska
StoryEditor

Ipak osiguran opstanak hrvatskih proizvođača plastičnih vrećica

24. Studeni 2014.

Izmjenom Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu, kojom se želi smanjiti potrošnja plastičnih vrećica u EU, prihvaćen je prijedlog u korist hrvatskog gospodarstva koji će osigurati opstanak domaćih proizvođačima vrećica, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Članice EU potvrdile su u petak kompromis dogovoren s Europskim parlamentom o direktivi (94/62/EC) kojom se želi postupno smanjiti uporaba tankih plastičnih vrećica za jednokratnu uporabu.

Po novoj direktivi, zemlje članice će moći birati između dviju mogućnosti - moći će donijeti mjere kojima će osigurati da godišnja potrošnja plastičnih vrećica debljine do 50 mikrona ne prelazi 90 vrećica po osobi do 31. prosinca 2019., a do 2025. to se treba smanjiti na 40 vrećica po osobi.

Druga mogućnost je da se od 31. prosinca 2018. počnu naplaćivati vrećice, odnosno da se zabrani da se dijele besplatno. Iz te mjere mogle bi biti izuzete vrlo tanke vrećice debljine ispod 15 mikrona.

Prošli mjesec kada su zemlje članice usuglašavale stajalište na temelju kojeg će pregovarati s Parlamentom, Hrvatska je pri glasovanju jedina bila protiv jer želi zaštiti domaće proizvođače plastičnih vrećica. Prema podacima HGK, u proizvodnji tih vrećica radi oko 1.500 ljudi.

"Hrvatski pregovarači, uz pomoć strukovnih organizacija Hrvatske gospodarske komore, osigurali su izmjenu definicije vrlo tankih vrećica sa 10 na 15 mikrona, što će omogućiti rad domaćim proizvođačima vrećica čija je proizvodnja bila ugrožena prvobitnim prijedlogom", navodi se u priopćenju HGK.

Hrvatski pregovarači nisu bili zadovoljni izmjenama Direktive jer plastične vrećice nisu opasne za okoliš nego ga onečišćuju, što je bitna razlika, pa su inzistirali na uspostavi sustava kakav je, primjerice, uspješan sustav prikupljanja i reciklaže PET boca, ističu iz HGK.

"Ovime smo dobili šansu za preživljavanje. Kada bi se preko noći išlo s izmjenom definicije tankih vrećica, mi ne bismo opstali. Ovo je veliki uspjeh za malu Hrvatsku", istaknuo je direktor tvrtke Optiplast Danijel Drčić.

Zemlje članice imat će 18 mjeseci da ugrade u svoja zakonodavstva mjere koje predviđa nova direktiva.

Direktivu još trebaju formalno potvrditi Vijeće i Parlament, a postupak donošenja trebao bi biti dovršen do proljeća sljedeće godine.

08. svibanj 2024 02:54