Hrvatska
StoryEditor

Iz Fonda za zaštitu okoliša najavili jaču podršku poduzetnicima

16. Ožujak 2016.

Sven Müller u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Dalibor Dakić, vlasnik karlovačke tvrtke Promo dizajn potpisali su u utorak ugovor po kojem će Fond sufinancirati izgradnju poslovne zgrade Promo dizajna u Poslovnom parku Karlovac. Budući Centar za dizajn imat će površinu 240 kvadrata i kao niskoenergetska zgrada bit će klasificirana u energetski razred A+.

Zgrada će, istaknuo je Sven Müller, zbog uporabe kvalitetnih izolacijskih materijala i primjene sustava dizalice topline s rekuperacijom zraka umjesto 220 kWh po kvadratnom metru, koliko je prosječna godišnja energetska potrošnja zgrada u Hrvaskoj, godišnje trošiti 13 do 15 kWh/m2. Ukupna vrijednost zgrade bit će oko 3,2 milijuna kuna, u čemu će Fond sudjelovati s 1,1 milijuna kuna. Osim po svojim tehnički naprednim i energetski učinkovitim rješenjima, zgrada Centra za dizajn u obliku kocke imat će preko fasade posebnu mrežu s oslikanim prizorima vedrog neba s nekoliko razigranih oblaka. Time će se zgrada dodatno vizualni isticati od svega izgrađenog u njenom susjedstvu, a promjenjivošću mrežne obloge zgrada će moći u relativno kratkom roku mijenjati svoj izgled.

Sven Müller najavio je jaču podršku poduzetnicima, što je već prošle godine započeo sufinanciranjem 200-tinjak nestambenih zgrada pod uvjetom da su one morale steći energetski razred A ili A+. Takvi su objekti u fazi gradnje, kazao je Müller, skuplji i do dvadeset posto, ali se značajnim uštedama takva investicija vraća u razumnom roku, a ne smije se zanemariti ni „zelenost“ takvih objekata. Müller je u kontekstu pojednostavljenja procedure dobavljivosti novca iz EU fondova za takve objekte najavio model da Fond povlači EU novac kao primarni korisnik, a onda ga jednostavnijim javnim natječajima za održivu i zelenu gradnju plasira korisnicima.

Osim razvoja grafičkog dizajna kao dosad osnovne djelatnosti, Promo dizajn namjerava suradnjom sa srednjim školama u Dugoj Resi, kao i s drugim specijaliziranim obrazovnim ustanovama educirati kadar za razvoj industrijskog dizajna. Takav plan pohvalila je i Ada Kezić, predsjednica Zajednice za industrijski dizajn pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Edukacija o snazi dizajna i zakonitostima vezana za tu djelatnost, smatra Kezić, morala bi obuhvatiti sve, od djece vrtićke dobi, preko srednjoškolaca i studenata do poduzentika kao korisnika dizajnerskih usluga, jer „bez dobrog industrijskog dizajna nema ni napretka, a bez grafičkog dizajna nijedna tvrka ne pronalazi mjesto na tržištu“.

02. svibanj 2024 14:48