Hrvatska
StoryEditor

Je li prvih 100 dana Vlade bilo uspješno?

28. Travanj 2016.

Čim je sazvana sjednica Sabora na kojoj se glasalo o novoj Vladi, i pticama na grani bilo je jasno kako će proteći idući dani novih vlastodržaca. Već na toj sjednici pljuštale su optužbe o ustašama, partizanima, pitanja kao što su ‘gdjes bio devedesprve‘ – i slično.

Novi premijer Tihomir Orešković, koji je vladavinu počeo sa sloganom „Tim‘s team“ i tako dalje, nije imao pojma gdje dolazi i u što se upušta. Naravno, bez obzira na sve, svatko od nas da dobije poziv za premijersku poziciju rekao bi da (nemojmo se lagati). Što reći o prvih 100 dana Vlade? Možemo slobodno biti bezobrazni i reći apsolutno ništa. Afere su pljuštale gotovo svakodnevno – Crnoja, Hasanbegović, SOA, Ina, rapadanje Vlade, neraspadanje Vlade... Čitali ste novine, sve vam je jasno. Bave se samima sobom, to je činjenica. Još nisu imenovani ni svi pomoćnici ni zamjenici ministara, a kamo li da možemo očekivati neke pomake ka najpopularnijoj i najviše izgovorenoj riječi današnjice – reforme.

- Da, prvih sto dana bilo je uspješno, ali djelomično. Još uvijek nisu vidljivi rezultati, oni su naznačeni i pripremaju se, ali nisu vidljivi. Ministarstva još nisu popunjena  do kraja kako bi sustav adekvatno i normalno funkcionirao. Nakon prvih 100 dana, u onih drugih 100 očekujemo brzo i efikasno te kvalitetno djelovanje. Ako se to ne dogodi, morat ćemo ili mijenjati taktiku ili partnere. Nešto se mora napraviti, nema treće opcije – kaže Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a.

- Nisam primijetio da su išta napravili. Nisam ni primijetio da uopće i znaju što treba napraviti. Retorika im je potpuno populistička. Vlada je, nažalost, u potpuno irelevantnoj dimenziji. Ne znam što dalje reći. To su ljudi koji nemaju nikakvog iskustva niti su školovani za to. Totalno su nepripremljeni došli na vlast. Ne kažem da su loši ljudi, ali ipak. Mislio sam da ne može gore od Kukuriku koalicije, koja je upropastila Hrvatsku – ističe profesor Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Bilo kako bilo, na žalost sviju nas, gledamo najintrigantniji reality show u Hrvata. Ako ništa drugo…

Svoj glas u Fight clubu možete dati OVDJE.

30. travanj 2024 21:51