Hrvatska
StoryEditor

Josipović: Ako Vlada ne uspije snosit će odgovornost

25. Veljača 2013.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako puno očekuje od zakona o poticanju investicija koji bi se uskoro trebao naći u saborskoj proceduri, dodavši da će vlada, ako ne bude uspjela, za to snositi odgovornost pred biračima.

- Trendovi jesu loši, no ono što je važno prepoznati su. Puno očekujem od kampanje koja se sada radi, a usmjerena je ka jedinom mogućem izlazu a to je otvaranje novih radnih mjesta i investicije - poručio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija ‘S predsjednikom uz kavu‘.

Osvrnuo se i na inicijativu ministra financija Slavka Linića da se zaposlenima u javnom sektoru uzme tri posto od plaće ustvrdivši kako pravednost zahtjeva da oni koji imaju više, više i participiraju u teretu krize. - Trebalo bi napraviti izračun i bilo bi pravedno da se napravi različita participacija s obzirom na visinu primanja - poručio je predsjednik Republike. Upitan bi li se Hrvatska trebala odlučiti na restriktivniju politiku bankarskog sustava Josipović je rekao kako u Europi jača trend zaštite potrošača. 

- Treba dobro prostudirati kako je to primjenjivo na vrlo osjetljiv bankarski sustav jer novci s kojima barataju banke jesu naši novci - privatnih građana, institucija, države, poduzetnika i tvrtki i moraju postojati pravila kako poslovati s tim novcima - poručio je.

Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore i na izbore za Europski parlament rekao je kako bi za izbore izbore za europarlament trebalo ostaviti dovoljno vremena za jasnu i neometanu kampanju. - Volio bih da, ako je to moguće, ta kampanja što manje interferira s drugim kampanjama, recimo s lokalnim izborima - naglasio je.

Na pitanje kakav bi trebao biti europarlamentarac s obzirom na medijsku pozornost koju je izavao govor na engleskom zastupnice Ingrid Marinović Antičević, predsjednik Josipović je rekao: Parlamentarci u Europskom parlamentu imaju mogućnost koristiti prijevod i dobro je da govore naš lijep hrvatski jezik i da se on čuje u EU, no isto tako teško je zamisliti dobro obavljanje dužnosti zastupnika bez dobrog znanja primarno engleskog jezika, jer se rad ne odvija samo u velikoj dvorani s prijevodima.

Od novog izvješća Europske komisije o monitoringu tri preostala poglavlja očekuje da ono bude pozitivno. - Očekujem da će, uz možda neke primjedbe koje nisu suštinske naravi, ono biti pozitivno i da će biti dobar temelj za donošenje svih ratifikacijskih odluka - poručio je.

Na pitanje kako komentira zahtjev Europske komisije da članice izvore vode daju u koncesiju Josipović je rekao kako ćemo se mi ponašati kao i svaka druga zemlja.  - O modalitetima ćemo odlučiti poštujući obveze koje imamo. Meni je prihvatljiva koncesija ili bilo koji drugi način u kojem postoji stroga kontrola korištenja prirodnih resursa i jamstvo da nikad neće biti otuđeno iz našeg državnog vlasništva - poručio je.

10. svibanj 2024 00:23