Hrvatska
StoryEditor

Jovanovićevo ministarstvo dužno 11,7 milijuna kuna

31. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Nakon preuzimanja dužnosti, ministar Željko Jovanović i njegovi suradnici napravili su analizu zatečenih financijskih obveza. Utvrđen je dug u iznosu od 11,7 milijuna kuna za razdoblje od 2005. do 2011. godine.

 Dug se odnosi na obveze po osnovi neplaćenog doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje učenika i studenata na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi za slučajeve invalidnosti i tjelesnog oštećenja zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, priopćeno je iz toga ministarstva. Navedeno je propisano kao obveza u čl. 13 Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te u čl. 18 Zakona o mirovinskom osiguranju. Obveznik je plaćanja posebnih doprinosa RH putem mjerodavnog ministarstva, a obveznik obračunavanja doprinosa škola. Odredbama, pak, Općeg poreznog zakona propisano je da Porezna uprava može otpisati neplative doprinose, pa je Vlada RH na sjednici održanoj 15. listopada 2009. otpisala dug po gore navedenoj osnovi za razdoblje od 1996. do 2005. 

Budući su se navedeni članci zakona (Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju) u proteklih 16 godina pokazali neprovedivim, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražilo je od Ministarstva financija da se i u slučaju preostalog duga postupi u skladu s praksom otpisa duga. Istodobno, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražit će od Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i mirovinskog sustava izmjene zakona iz kojih proizlaze navedene obveze, dok će se osiguranje učenika riješiti putem police osiguranja. Navedene odluke bit će donesene do kraja godine, kako ne bi opterećivale proračun za 2012. i 2013. godinu, navodi se u priopćenju za medije.

05. svibanj 2024 09:01