Hrvatska
StoryEditor

Jurčić: Zakon o strateškim investicijama bio bi štetan

11. Veljača 2013.

Većina sudionika današnjeg HDZ-ova okruglog stola ‘Rasprodaja Hrvatske ili gospodarski uzlet‘ smatra da je Vladin prijedlog zakona o stateškim investicijama štetan, neprecizan i problematičan s ustavnog aspekta te da otvara vrata korupciji i rasprodaji nacionalnog bogatstva.

Gordan Črpić iz komisije Justitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije ponovio je ocjenu da predloženi zakon zadire u prava lokalne samouprave i stvara nejednakost među poduzetnicima, a bogate stavlja u povlašten položaj.

- Zakon je problematičan jer otvara vrata korupciji, mimoilazeći procedure i dajući nekolicini mogućnost da odlučuje o bitnim nekretninama - ustvrdio je Črpić te ocijenio da bi, umjesto toga, država morala urediti preglomaznu i neučinkovitu lokalnu samoupravu. Protiv predloženog zakona je i Ljubo Jurčić sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta.

- U Hrvatskoj ne postoje strateške investicije i, ako se donese, ovaj zakon će biti štetan -ocijenio je Jurčić, ističući da je bitna struktura, a ne količina investicija.

- Ako nemate viziju što ćete s prostorom, ne možete donositi ovakav zakon - naglasio je te poručio da ‘javno dobro moramo sačuvati za buduće generacije, a u njih moramo ulagati kako bi vlastitim znanjem taj prostor mogle usmjeriti u vlastitu korist‘.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata ustvrdio je, pak, da je zakon protuustavan i da ‘Sabor nema pravo donijeti takav zakon, kojim bi sebe i narod izvlastio od pitanja upravljanja narodnim dobrima‘.

- Odnarođene političke elite daju si za pravo reći - mi smo dobili izbore i mi ćemo raspolagati narodnim dobrima - kazao je Sever, te zatražio da se o prijedlogu provede nacionalni referendum. Činjenicu da se na skupu nije pojavio predstavnik predlagatelja protumačio je kao ‘dokaz da vlast nema potrebe objasniti zakon, jer ima mehanizme da ga sama izglasa‘. Da je zakon štetan smatra i HDZ-ov ekonomski strateg Đuro Njavro.

- Da smo prije godinu dana imali ovakav zakon, Ombla bi bila na trećini izvedbe, a od nje se sad odustaje, jer je neisplativa, a uništila bi desetke endemskih vrsta - rekao je Njavro.

Ekonomist Mladen Vedriš ocijenio je, pak, da se HDZ ne bi smio zadržati samo na komentiranju predloženog zakona, nego sam predložiti rješenja za prevladavanje teškoća na koje investitori nailaze.

Savjetnik Predsjednika RH Boris Cota upozorio je da je predloženi zakon utemeljen na članku važećeg Zakona o poticanju investicija i unaprijeđenju investicijskog okruženja, koji je predvidio da će Vlada svojom uredbom utvrditi investicije od posebnog interesa za Hrvatsku. Upozorio je da zakon koristi pojam "strateške investicije", iako Hrvatska nema strategiju gospodarskog razvoja, a smatra da bi investicijama od državnog interesa trebalo smatrati svaku investiciju izvozne djelatnosti, infrastrukturne projekte, obrazovanje i istraživanje razvoja, dok kriterij visine ulaganja smatra neprimjerenim.

HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić smatra, međutim, da je ideja da se državnu administraciju prisili na poštivanje zakonskih rokova vrijedna pažnje, ali da takav zakon mora biti privremenog karaktera i mora biti praćen sustavnim mjerama u reformi javne uprave.

- Hrvatska ima nemalih problema s funkcioniranjem institucija, koje su neefikasne, ali ovako predložen zakon neće pridonijeti rješavanju tih problema, nego će, naprotiv, dodatno zakomplicirati proces - ocijenila je Dalić, kojoj smeta što zakon ‘nudi birokratske recepte‘ i što u istu ravan stavlja privatne i državne investicije.

Obraćanje predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na početku skupa prekinula je nekolicina aktivista s transparentima ‘HDZ je opljačkao Hrvatsku‘.

- Vi ste pljačkaši i trebali biste se maknuti iz političkog života Hrvatske - vikali su aktivisti, no članovi HDZ-ove mladeži brzo su ih izveli iz dvorane, a Karamarko je poručio da su njihovi upadi stvar demokracije te da je ‘HDZ stranka koja s tim može živjeti‘.

- Zadnji sam kojemu možete mahati pred licem s takvim natpisima - kazao je Karamarko, ističući da je, kao načelnik policije i ministar unutarnjih poslova, osobno pokrenuo borbu protiv korupcije, da se HDZ odrekao nih koji su počinili korupciju i kojima, ističe, sudi pravna država. - HDZ prolazi svoju katarzu, a gdje su druge stranke i hoće li one proći svoju - upitao je Karamarko.

Kazao je kako aktualnoj vladi želi uspjeh, jer želi da se Hrvatska što prije izvuče iz krize, no smatra da predloženi zakon ne ide u dobrom smjeru. Najavio je da će organizirati niz sličnih tribina te da će uskoro predstaviti svoj gospodarski program.

02. svibanj 2024 08:06