Hrvatska
StoryEditor

Kako organski otpad od proizvodnje vina postaje sirovina ili poluproizvod u daljnjoj preradi

29. Siječanj 2016.
Piše:
Miro Soldić

Danas je u zagrebačkom muzeju Mimara održano završno predstavljanje rezultata projekta ‘Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina‘. Projekt vrijedan 4,2 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima EU u udjelu od 85 posto, trajao je 16 mjeseci i realiziran je uz suradnju više hrvatskih sveučilišta te privatnog sektora.

Glavni cilj projekta je razvijanje i primjena konvencionalnih i novih tehnika ekstrakcije i izolacije bioaktivnih spojeva iz organskog otpada od proizvodnje vina te njihove potencijalne primjene kao sirovina ili poluproizvod u daljnjoj preradi (za funkcionalnu hranu, farmaceutske/kozmetičke proizvode itd.).

Dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF), Damir Ježek, na samom otvaranju konferencije je kazao kako je ovo samo jedan u nizu projekata sufinanciranih od EU koje se provode na tom fakultetu.

- Posebno mi je drago da je ovakav projekt prepoznalo nadležno ministarstvo – izjavio je Ježek, dodavši kako su već prije tjedan dana imali razgovore s partnerom koji je zainteresiran za tržišnu realizaciju projekta.

Prorektor Sveučilišta u Zadru, Slaven Zjalić je istaknuo kako mu je posebno drago zbog uspješne suradnje zagrebačkog i zadarskog sveučilišta.

- Nadam se da će biti još puno projekata od ovakve važnosti na kojima će se nastaviti naše partnerstvo – poručio je.

Akademik Ferdo Bašić je naglasio kako poslije žetveni ostaci sadrže tvari koje se mogu komercijalizirati te se njihovom obradom može smanjiti emitiranje CO2 u atmosferu.

- Gospodarenje ugljikom je trend u globalnim razmjerima i zato je ovo iznimno zanimljivo područje. HAZU pozdravlja ovakav način financiranja znanstvenih projekata iz EU fondova – zaključio je Bašić.

U nastavku konferencije će eminentni profesori sa europskih sveučilišta (Italija, Turska, Španjolska) predstavit najnovija dostignuća iz područja primjene novih tehnika u izolaciji bioaktivnih spojeva, a članovi Projektnog tima predstavit će rezultate do kojih su došli tijekom implementacije projekta.

02. svibanj 2024 13:20