Hrvatska
StoryEditor

Kako pripremiti oglas za zapošljavanje osobe s invaliditetom

29. Veljača 2016.

Poslodavci mogu pripremiti oglas izbjegavajući isključivi opis kompetencija i traženje striktno formalnog obrazovanja, čime se potiče fleksibilnost i naglašava otvorenost prilagodbe kandidatu

Poslodavci mogu pripremiti oglas poticajan za OSI-je izbjegavajući isključivi opis kompetencija i traženje striktno formalnog obrazovanja, čime se potiče fleksibilnost i naglašava otvorenost prilagodbe kandidatu. Predlaže se naglasiti što osoba treba raditi, a ne na koji način, što također pokazuje spremnost na prilagodbu i mogućnost uporabe asistivnih tehnologija. Ako je moguće, treba izbjeći navođenje općih kompetencija koje se traže na razini organizacije. Možda nisu ključne za potencijalno radno mjesto, a mogu biti diskriminirajuće za OSI-je.

Ako poslodavac već zapošljava OSI-je, poželjno je istaknuti priče postojećih zaposlenika kako bi dodatno motivirao potencijalne kandidate da se prijave te rabiti pozitivne izjave – primjerice tvrtka otvorena za zapošljavanje OSI-ja, OSI-ji dobrodošli u tim... Nepotrebno je isticati da je to socijalno osviješteno ponašanje jer se spomenutim navodima promiče inkluzija. Poslodavci također u početku mogu demonstrirati osviještenost i aktivnost ističući poseban kontakt za kandidate s invaliditetom koji imaju nedoumice ili pitanja vezana uz svoju sposobnost obavljanja oglašenog posla.

Preporuka je iskoristiti i više kanala: internet (tekst i video), tisak, radio – što je moguće prilagoditi osobi oštećena vida ili sluha te osigurati različite oblike prijave (papir, CD, e-poruka, telefonski). Ako postoji online formular ili sustav e-recruitment, treba biti jednostavan jer automatizirani postupci i standardni formulari često diskriminiraju OSI-je. Umjesto pitanja u formularu ‘Jeste li osoba s invaliditetom?‘ moguće je indirektno navesti da ste otvoreni za zapošljavanje. Potrebno je izbjeći diskriminatorna i izravna pitanja o invaliditetu, trajanju bolovanja...

U sljedećim tekstovima bit će opisana analiza radnog mjesta kao dio procesa regrutacije OSI-ja te kako i uz čiju je potporu provesti u organizaciji, kao dopunu redovitom opisu radnog mjesta, s osvrtom na dodatne aspekte analize relevantne za razmatranje OSI-ja kao kandidata. Za dodatne informacije posjetite www.zaposliosi.hr.

04. svibanj 2024 21:04