Hrvatska
StoryEditor

Karamarko bi u fotelju premijera, a Rainera bi u onu Sabora? To je (ne)prihvatljivo

01. Prosinac 2015.

Dva dana uoči prve sjednice novog saziva Hrvatskog sabora ne zna se tko će kontrolirati parlament, niti tko će biti mandatar za sastavljanje vlade.

Niti jedna koalicija, Hrvatska raste predvođena SDP-om niti Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om, ne želi u reformsku vladu kakvu zaziva MOST. Ipak, to ne sprječava Zorana Milanovića da otvoreno ponudi Boži Petrovu mjesto predsjednika Sabora, ali niti Tomislava Karamarka da postavi sebe na čelo vlade te Željka Rainera pogurne u fotelju predjsednika Sabora. Pri tome, i Milanović i Karamarko zaboravljaju kako sve mora "amenovati" MOST. 

- Ako je neprihvatljivo SDP-u, onda je i nama jer mi zahtjevamo reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane. Mi smo svoj stav rekli, tako da to za nas ne dolazi u obzir. Ako će Reinera prihvatiti SDP, onda je to u redu. Mi smo za konsenzus, rekao je glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja.

Grmoja se osvrnuo na današnju (utorak) izjavu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka kako će on biti mandatar, a Željko Reiner kandidat HDZ-a za predsjednika Sabora. Na pitanje na temelju čega je šef HDZ-a to danas izjavio, Grmoja je uzvratio kako to ne zna uz dodatak "da je valjda dobio zastupnike SDP-a te da ne može komentirati jer ne zna na osnovu kojeg se broja zastupnika on na to poziva jer na zastupnike MOST-a ne može".

- Jasno da SDP-u treba manje i naravno da ide u razbijanje Mosta, a HDZ-u treba cijeli ‘paket‘ i onda ide na individualne razgovore i uvjeravanja ljudi da se moraju prikloniti, ali ne oni sami nego da moraju uvjeriti cijeli Most da se prikloni HDZ-u. Da je HDZ u drugačijoj situaciji onda bi oni vjerojatno išli u razbijanje. Sitiuacija je takva da im nalaže takvu strategiju. Nije to ono ‘ovi iz SDP-a su zločesti‘, a  ‘oni u HDZ-u su baš dobri i fini, komentirao je Grmoja.

Na pitanje zaziva li Most nove izbore ako se ne dogovore s SDP-om i HDZ-om, Grmoja je rekao kako se Most izbora ne boji, ali ih i ne želi.

- Novi izbori ne odgovaraju ni HDZ-u ni SDP-u i sada je na njima da pređu preko animoziteta i ega te da sjednu za stol da sastavimo reformsku vladu, poručio je Grmoja.

26. travanj 2024 17:00