Hrvatska
StoryEditor

Karamarko: Ključne reforme moraju se napraviti unutar šest mjeseci do godine dana

18. Lipanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Otvorili smo mnoga pitanja i sve bi trebalo odmah riješiti, no kao prioritete svakako možemo izdvojiti reformu javne uprave, pravosuđe, konsolidacija duga, obrazovanje, parafiskalne namete... Izjavila je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja nakon dvosatnog sastanka s predstavnicima HDZ-a na temu ‘16 pitanja HUP-a‘ upućenih parlamentarnim strankama ususret predstojećim izborima.

I Deranja i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavili su da je to tek prvi sastanak i da su zadovoljni razgovorima te visokom razinom razumijevanja, no da nisu uspjeli proći svih 16 pitanja pa će se razgovori nastaviti po radnim skupinama.

- Pitanja HUP-a su već implementirana u naš program. To su problemi koji se moraju riješiti i mi ćemo sigurno biti Vlada koja će zakoračiti žestoko u svoj mandat, a ne kao dosadašnja koja u tri i pol godine nije ništa napravila. Javni sektor je prevelik, a manevarski prostor realnog sektora se sužava i treba ga potaknuti na rast i otvaranje novih radnih mjesta. Na tome ćemo do zadnjeg trenutka raditi – rekao je Karamarko.

Dodao je kako su radikalni rezovi potrebni kako bi se javni sektor racionalizirao i kako bi se podigla efikasnost realnog sektora te istaknuo da se ključne mjere moraju napraviti unutar šest mjeseci do godine dana. Sve nakon toga, naglasio je, izgubljeno je vrijeme.

- HUP-u je stalo da se gospodarstvo oporavi i da se realnom sektoru da vjetar u leđa. Naša misija će biti gotova nakon svih održanih sastanaka i analize koju ćemo javno prezentirati, a onda će građani odlučiti za koga će glasati – nadovezala se i Deranja pojasnivši da su sastanke sa strankama sazvali da vide što one planiraju napraviti u gospodarstvu i to kao da im mandat traje godinu dana, a ne četiri godine.

Podsjetimo, HUP je uoči izbora parlamentarnim strankama postavio 16 ključnih pitanja koja se odnose na najvažnije probleme koji poduzetnicima i poslodavcima ograničavaju mogućnost rasta i razvoja njihovih kompanija, a time i ukupnog gospodarstva zemlje. HUP je pritom predložio i susrete s parlamentarnim strankama kako bi se o toj temi detaljnije razgovaralo. HUP od stranaka očekuje konkretne odgovore koji će biti sastavni dio njihovih ekonomskih programa. Prvi sastanak održan je s HSS-om, na pitanja su već odgovorili OraH i Narodna stranka – reformisti, sutra je sastanaka s HNS-om, a SDP zasad još nije ugovorio termin razgovora.

26. travanj 2024 01:31