Hrvatska
StoryEditor

Karamarko: Nismo potpisali taj ugovor jer se tu radi o podjeli fotelja, ratnog plijena

19. Prosinac 2015.
Piše:
Ato Markin

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je da stranka kojoj je na čelu i Domoljubna koalicija neće potpisati sporazum o sudjelovanju u tripartitnoj vladi. Zoran Milanović potvrdio da više neće biti premijer

Sada je potpuno sigurno - tripartitne vlade neće biti. HDZ i Domoljubna koalicija odbili su potpisati Sporazum o sudjelovanju u tripartitnoj vladi koju predlaže Most.

- Nismo potpisali taj ugovor jer se tu radi o podjeli fotelja, ratnog plijena - poručio je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko ispred središnjice MOST-a dodavši da je to jednoglasna odluka Predsjedništva stranke te da ne može bianco potpisati dokument Mosta.

Ipak, nije propustio podsjetiti kako je MOST oživljavavao pregovore sa SDP-om pa ga iskreno zanima hoće li se to dogoditi i s HDZ-om.

No, kako sada stvari stoje MOST više ne računa na HDZ. Je li Domoljubna koalicija u potpunosti ispala iz pregovora, bilo je pitanje Boži Petrovu koji nije dvojio oko odgovora.

- Što se nas tiče jeste.

Čelnik SDP-a Zoran Milanović potvrdio je kako je bivši premijer.

- Više neću biti premijer, to je gotovo. Radit ću neki ozbiljan posao, dogovorit ćemo se, poručio je Milanović.

Ono što je sigurno je da Domoljubna koalicija više ne sudjeluje u pregovorima. Već u nedjelju ujutro pregovore nastavljaju koalicija Hrvatske raste i Most. Ako je vjerovati Petrovu, Hrvatska bi do utorka trebala imati mandatara nove vlade. 

Podsjećamo, čelnik MOST-a Božo Petrov je dvjema velikim koalicijama dao rok do 19 sati u subotu da se očituju o sporazumu, po kojemu bi na čelu tripartitne vlade bio nestranački premijer ili kandidat Mosta, dok bi se sve odluke vezane uz vladu i konstituiranje Sabora donosile konsenzusom. Domoljubna koalicija na sporazum nije pristala te će stranke te koalicije naredne četiri godine provesti u oporbi.

06. svibanj 2024 21:06