Hrvatska
StoryEditor

Karamarko poručio: Tripartitna Vlada je passe. Slijede li nam novi izbori?

14. Prosinac 2015.
Piše:
Ato Markin

Predsjedništvo HDZ održalo je u ponedjeljak sastanak u jednom zagrebačkom hotelu gdje se raspravljalo o uvjetima za sastavljanje vlade koje je pred dvije koalicije postavio MOST

Kao što je poznato, MOST od dvije velike koalicije, Hrvatska raste i Domoljubne koalicije, traži tripartitnu vladu na čijem čelu će biti nestranački premijer. Po svemu sudeći, od tripartitne vlade neće biti ništa.

- Tripartitna Vlada je passe, s obzirom na subotu, poručio je Karamarko, javljaju mediji.

No, čelnik HDZ-a je dodao kako se o nestranačkom mandataru može razgovarati.

- I o nestranačkom premijeru možemo razgovarati, to stavljamo na stol. Imamo i mi neke svoje prijedloge, dodao je Karamarko te ponovio: - Nema svetih imena, o svemu možemo razgovarati, no mi ćemo pokušati realizirati sve naše ciljeve i težnje. Cijelo vrijeme govorim o paketu o kojem moramo razgovarati. I o saborskoj većini i o vladi.

No, hoće li to biti dovoljno? Podsjećamo, MOST i Božo Petrov su na početku pregovora poručili kako u obzir dolazi samo velika koalicija (MOST, SDP i HDZ) i ako ne dođe do dogovora slijede novi izbori. Hoće li tako biti?

Istovremeno, na Pantovčaku traje treći krug konzultacija oko sastavljanja vlade. No, prije toga predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s profesorima ustavnog prava Brankom Smerdelom sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Sanjom Barić iz Rijeke, Arsenom Bačićem iz Splita te Zvonimirom Laucom i Matom Palićem iz Osijeka. Zaključeno je kako sjednicu Sabora, nakon neuspjelog konstituiranja 8. prosinca, sada može sazvati samo predsjednica Republike. Također, samo predsjednica može raspisati nove izbore, a može formirati tehničku vladu čak i ako se u međuvremenu uspije konstituirati 8. saziv Hrvatskog sabora.

27. travanj 2024 13:47