Hrvatska
StoryEditor

Karamarko zamjenik premijera, Petrov potpredsjednik Vlade a Reiner šef Sabora

24. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Dan nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala mandat Tihomiru Oreškoviću za sastavljanje vlade, u javnost su izašli obrisi buduće Vlade.

Tako će uz možebitnog premijera Tihomira Oreškovića sjediti čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko i to kao zamjenik premijera. Time bi, smatra se, Vlada dobila političku razinu. Čelnik Mosta Božo Petrov bio bi potpredsjednik Vlade. 

Kad je riječ o Saboru, tu, čini se, neće biti dvojbe - HDZ-ov Željko Reiner prvi je kandidat za šefa parlamenta.

No, prije raspodjele fotelja trebat će sve parafirati. Sporazum ili koalicija? Više to ne znaju ni u Mostu. Dok Petrov cijelo vrijeme uvjerava kako nema koalicije već sporazumnih strana i partnerskog odnosa, Juro Martinović iz Mosta ustvrdio je kako će se sve parafirati koalicijskim sporazumom Mosta i Domoljubne koalicije. S njim se slaže i Darinko Kosor, čelnik HSLS-a, koji je dio Domoljubne koalicije. Kosor je potvrdio kako će se potpisati koalicijski sporazum te da je razlika između koalicijskog sporazuma i "sporazuma" kako zagovara Petrov tek u - terminologiji.

- Riječ je o terminološkoj razlici, govorimo o istoj stvari. Kako kome odgovara, pojašnjava Kosor.

A taj (koalicijski) sporazum potpisat će se naredni tjedan.

I dok HDZ i Most dijele fotelje, oporba smatra kako su glasači prevareni. Kritičari osporavaju mandataru legitimitet. Tako Živi zid ocjenjuje u četvrtak da novi hrvatski mandatar Tihomir Orešković nema moralno i političko pravo obnašati dužnost jer za njega nitko nije glasao.

- Čestitamo Teva grupi na uspješnoj akviziciji Hrvatske, poručio je čelnik Živog zida Vilibor Sinčić.

Iz HDSSB-a su poručili da neće podržati premijera ali ni opstruirati njegov rad, a manjinci žele upoznati Tihomira Oreškovića i tek onda odlučiti hoće li mandataru dati podršku.

U Oreškovićevu obranu stao je Tomislav Karamarko.

- Dobili smo mandatara. Sada kada je to postao poslovni čovjek svjetskog glasa, sada kada je iz svijeta došao Hrvat, vrhunski stručnjak, sada je problem legitimitet. Mi u HDZ-u znamo da nije problem to već činjenica što su HDZ, Domoljubna koalicija i Most dogovorili mandatara. Legitimitet mu daju njegova stručnost i Hrvatski sabor. Parlament je predstavničko tijelo u koje građani neposredno biraju svoje predstavnike. Potom zastupnici kao predstavnici naroda izglasavaju povjerenje Vladi, rekao je predsjednik HDZ-a te dodao: - Ustav ne propisuje neposredan izbor premijera. Da smo željeli takve izbore valjda bi ih stavili u Ustav. Svako malo zaklinjemo se u parlamentarnu demokraciju, a kad je treba primijeniti onda je neki negiraju.

I predsjednik SDP-a Zoran Milanović ostavio je komentar na Facebooku. Komentirao je situaciju oko sastavljanja nove vlade, ustvrdivši da situacija u kojoj se Hrvatska našla u posljednjih nekoliko dana nije zabilježena u novijoj povijesti. Napisao je da nije mogao utjecati na razne pritiske i neiskrenost s druge strane stola, što je na kraju dovelo do prevare birača i narušavanja demokratskih pravila i standarda.

04. svibanj 2024 05:45