Hrvatska
StoryEditor

Klasteri kao odgovor na izazove Europske unije

22. Studeni 2012.

Politika razvoja klastera može pomoći razvoju hrvatskih regija, kao i ojačati kapacitete za korištenje EU fondova, istaknuto je danas u Opatiji na međunarodnoj konferenciji o klasterima "Regionalni izazovi i mogućnosti razvoja klastera na području jugoistočne Europe".

Dvodnevnu konferenciju o klasterima organiziralo je Ministarstvo poduzetništva i obrta, a kroz raspravu i predavanja sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore razmatrat će se pitanja organizacije klastera, financiranja klastera iz fondova EU, te uloga institucija u razvoju klastera, s posebnim naglaskom na regionalno umrežavanje klastera.

Otvarajući konferenciju, pomoćnik ministra poduzetništa i obrta Stjepan Koraj je kazao kako hrvatski gospodarstvenici polako, ali sigurno šire svoje poslovanje prema jugoistočnoj Europi te da klasteri mogu dati odgovor na pitanje kako se suočiti s konkurencijom.

Oni su alat kojim se jača konkurentnost, mogu ukloniti problem usitnjenosti proizvodnje i pomoći stvaranju novih proizvoda i brendova, rekao je. Koraj je istaknuo da je ministarstvo od 2005. do 2012. financijski poduprlo inicijative za osnivanje više od 46 klastera, da je u klasterima sada udruženo ukupno 520 tvrtki te da su neki klasteri udruženi i u međunarodne mreže.

Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić naveo je da su klasteri u toj županiji "još u povojima". Od ukupno šest klastera u Primorsko-goranskoj županiji, njih četiri rade dobro, a županija će nastaviti podupirati njihov rad, kazao je.

Predstavnici klastera danas su iznijeli svoja iskustva u organizaciji i upravljanju klasterima te o njihovu financiranju iz EU fondova, a sutra će razmatrati ulogu državnih i regionalnih institucija u njihovu razvoju.

03. svibanj 2024 00:30