Hrvatska
StoryEditor

Koje se prilike Hrvatskoj otvaraju kroz projekt One belt and one road?

20. Studeni 2014.
Piše:
Miro Soldić

Ekonomski pojas koji gradimo proširit će međunarodnu ekonomsku suradnju Kine sa komplementarnim gospodarstvima Europe i Afrike.

Pojas pokriva 4,4 milijarde ljudi u gospodarstvima koja vrijede oko 21 bilijun dolara, odnosno na njih otpada 23,4 posto ukupnog svjetskog izvoza – poručio je Wang Xiusheng, savjetnik u veleposlantvu NR Kine u Hrvatskoj na otvaranju seminara ‘Silk Road Economic Belt, the 21st Century Maritime Silk Road‘ održanom danas u Zagrebu.

Xiusheng je istaknuo kako se ekonomski pojas temelji se na pet stupova: komunikaciji, boljoj povezanosti, olakšavanju trgovine, financijskoj stabilnosti i promicanju dublje suradnje. Pojas treba osigurati financiranje infrastrukturnih projekata u siromašnijim zemljama i jedinstveni je koncept s velikim potencijalom – naglasio je Xiusheng.

Zamjenik ministra turizma Davor Ižaković kazao je kako su dobri bilateralni odnosi temelj gospodarske suradnje, a osvrnuo se i na porast broja kineskih turista u Hrvatskoj.U prošloj godini je Hrvatsku posjetilo 54 tisuće gostiju iz Kine što je rast od 36 posto, a ostvarili su 81 tisuću noćenja. Nadam se da će i ovaj skup  dodatno pomoći boljem razumijevanju suradnje Kine i Hrvatske – izjavio je Ižaković.

Seminar ‘Silk Road Economic Belt, the 21st Century Maritime Silk Road‘  za cilj ima edukaciju hrvatske poslovne javnost o prilikama koje će im se otvarati kroz projekt ‘One belt and one road‘ i jačanjem poslovne suradnje između Kine i država centralne i istočne Europe. Također će informirati pripadnike hrvatskih poslovnih krugova o gospodarstvu i tržištu NR Kine u raznim sektorima, od turizma, obrazovanja do medija. 

08. svibanj 2024 14:26