Hrvatska
StoryEditor

Koprivnica se razvija kao pametni grad

04. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Kao rezultat suradnje Grada Koprivnice, Komunalca i Hrvatskog Telekoma, u Koprivnici su u sklopu projekta ‘E-grad‘ uvedeni e-računi i e-evidencija komunalnog otpada što će doprinijeti podizanju kvalitete života građana kao i očuvanju okoliša

Uvođenjem usluga EBPP i Evidencija odvoza komunalnog otpada Grad Koprivnica ostvaruje velike uštede, povećava kvalitetu života građana te štiti okoliš. Obje usluge dio su projekta ‘E-grad‘ koji Gradsko komunalno poduzeće Komunalac provodi u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom, – U suradnji s HT-om Komunalac je uveo e-račune kojima će modernizirati i ubrzati poslovne procese te nastaviti raditi na očuvanju okoliša. Početkom godine Komunalac i Grad Koprivnica građanima su besplatno podijelili 11.000 smeđih kanti za biorazgradivi otpad te se trenutačno u suradnji s HT-om ugrađuju čipovi radi stvaranja pretpostavki za obračun odvoza otpada prema količini – izjavila je Maja Hleb, predsjednica Uprave Gradskoga komunalnog poduzeća Komunalac.

Usluga EBPP (engl. electronic bill presentment and payment) namijenjena je svim tvrtkama koje svojim privatnim korisnicima šalju veće količine računa ili uplatnica. Ta HT-ova usluga omogućava izdavateljima računa da svoje papirnate račune ili uplatnice jednostavno pretvore u elektronički dokument koji zatim dostavljaju svojim korisnicima. Glavna prednost primjene te usluge jest ušteda jer nema troškova tiskanja i slanja računa. Ujedno se otklanja mogućnost pogrešnih uplata jer primatelj e-računa dobiva unaprijed popunjen nalog za plaćanje, računi na odredište stižu brže, a izdavatelj u svakom trenutku zna njihov status – koliko je poslano, komu i sl. Usluga EBPP ima prednosti i za primatelje e-računa: računi se mogu platiti internetskim bankarstvom, debitnim i kreditnim karticama ili s pomoću usluge fotoplaćanja slikanjem barkoda na portalu Svi računi.

Evidencija odvoza komunalnog otpada rješenje je koje omogućava naplatu usluge skupljanja i odvoza otpada prema volumenu i broju skupljanja ili masi otpada. Podaci o odvozu otpada prenose se u aplikaciju u stvarnom vremenu i može im se pristupiti s bilo koje lokacije u bilo kojem trenutku. Usluga se temelji na RFID (engl. Radio frequency identification device) tehnologiji koja se sastoji od čipova koji se ugrađuju u kontejnere i posude za odlaganje otpada, čitača čipova kojim se evidentiraju posude i njihovo pražnjenje te računalne aplikacije za pregled i administraciju podataka koja povezuje cjelokupni sustav.

26. travanj 2024 14:45