Hrvatska
StoryEditor

Korištenje nelicenciranog softvera tvrtkama povećava rizik od hakerskih napada

07. Travanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

- Kroz naš rad uočili smo usku povezanost korištenja nelicenciranih softvera i malvera. Koristeći nelicencirani softver građani i tvrtke riskiraju veću izloženost svojih računala zarazi i postaju potencijalne žrtve kaznenih djela – istaknula je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u, najavljujući zajedničku kampanju koju BSA/The Software Alliance pokreće u suradnji s policijom s ciljem edukacije poslovnih korisnika o kibernetičkoj sigurnosti.

- Ovom kampanjom želimo javnost upoznati s pravilnim upravljanjem softverom i dosta jednostavnim principima uvođenja sustava pomoću kojih lokalne tvrtke mogu jednostavno i bez rizika sačuvati sigurnost – izjavila je Ivana Jurin Puhalo, vanjski savjetnik BSA u Hrvatskoj.

Posavec i Jurin Puhalo su upozorile na zabrinjavajući rast tzv. ransomware-a, odnosno otkupljivačkog softvera koji korisnicima blokira pristup vlastitim podacima ili ih enkriptira, tražeći onda otkupninu za vraćanje pristupa.

Također su istaknule i jasnu korelaciju između korištenja nelicenciranog softvera i pojave malvera koju je potvrdila i analiza globalne analitičke kuće IDC. U 2014. je globalno BSA istraživanje pokazalo kako je 52 posto softvera instaliranog u Hrvatskoj tijekom prošle godine bilo nelicencirano, u usporedbi s globalnom stopom od 43 posto.

U početnoj fazi kampanje će BSA pismeno kontaktirati oko 5000 tvrtki u Hrvatskoj, prvenstveno malih i srednjih, kako bi ih upozorili na rizike i promovirali uporabu licenciranog softvera u poslovanju. Po završetku kampanje će BSA u suradnji s policijom i carinom organizirati niz edukacijskih treninga za inspektore s ciljem nadopune znanja iz područja intelektualnog vlasništva i autorskih prava.

03. svibanj 2024 00:27