Hrvatska
StoryEditor

Kreće sanacija, SC najviše dužan Agrokoru i Vindiji

24. Siječanj 2013.

-Uprava Studentskog centra nije u stanju osigurati financijsku konsolidaciju i restrukturiranje pa je logično da predlažemo sanaciju- pojasnio je odluku Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dodajući kako su ukupne neplaćene obveze u godinu dana lani porasle na 121 milijun kuna.

U žestokoj kritici Uprave koja, kaže, nije funkcionirala kako je trebala, precizirao je točno i zašto - cijena studentskog obroka nije rasla 15 godina, a cijena smještaja u domu čak 19 godina.- Unatoč tome što smo tražili racionalizaciju zaposlenih, broj im je povećao na više od tisuću. Kako sadašnja uprava nije u stanju osigurati financijsku konsolidaciju i restrukturiranje Studentskog centra, predlažemo odluku o sanaciji, a to znači utvrditi vjerovnike i njihova potraživanja, način namirenja vjerovnika, prijeboje s obvezama prema državi te imenovanje sanacijskog upravitelja i sanacijsko vijeće - zaključio je ministar.

Vlada je odlučila krenuti u sanaciju Studentskog centra koji je prema objavljenim podacima 2011. godinu završio s manjkom od 10,6 milijuna kuna, dok su dugovi dobavljačima u zemlji dosegnuli vrtoglavih 74,7 milijuna kuna.Kako ističu iz Vlade, dodatni problem je činjenica da su određena dugovanja centra prema dobavljačima preuzele faktoring kuće Adriatic Zagreb i Prvi faktor .Najviše je SC dužan Vindiji mlijeko, a radi se o iznosu od 11,5 milijuna kuna. Slijede PIK Vrbovec te HEP Toplinarstvo, s dugom od 7,9 i 4,7 milijuna kuna.Na popisu su i Agrokorova Zvijezda, Žitnjak, Ledo, ali i Saponija Osijek te zaštitarska služba Bilić Erić.

Sve navedene obveze odnose se na prošlu godinu, a najveći dio za razdoblje od lipnja do prosinca 2012. Nakon što se precizno utvrde svi pokazatelji o negativnom trendu kroz zadnjih nekoliko godina i precizan iznos dugovanja iz Vlade najavljuju kako će pokrenuti i pitanje odgovornosti za nastalo stanje i sankcioniranje svih koji su ‘doprinijeli takvoj situaciji‘.Studentski centar već je prošao kroz jedan postupak sanacije i to od 17.siječnja 2012. do 1.listopada 2004. godine kada je sanacija pokrenuta zbog velikog iznosa dugovanja koji su nastali i evidentirani u razdoblju od 1995. do 2001. (87,5 milijuna kuna) te zbog stvaranih gubitaka.

Kako ističu iz Vlade, sanacija koja je završila 2004. godine nije pokazala dugoročne rezultate jer se Centar ponovno našao u ‘zabrinjavajućoj situaciji‘.Pejo Pavlović imenovan je na dužnost sanacijskog upravitelja Studentskog centra u Zagrebu, Vjekoslav Bratić imenovan je na dužnost predsjednika Sanacijskog vijeća, a Ivo Grgić i Berto Šalaj za članove navedenog Vijeća.

Studentski centar Zagreb Sveučilišta u Zagrebu neprofitna je ustanova u sastavu Sveučilišta koja brine o studentskom standardu. Sveučilište u Zagrebu ima vlasnička i upravljačka prava nad Studentskim centrom Zagreb. U Studentskom centru Zagreb radilo je 2011. godine 1010 zaposlenika za koje su ukupni rashodi u 2011. iznosili 97,3 milijuna kuna.

26. travanj 2024 16:16