Hrvatska
StoryEditor

Kultura i tržište: Idu li zajedno?

21. Studeni 2014.
Piše:
Miro Soldić

Na okruglom stolu pod nazivom ‘Kultura i tržište: Idu li zajedno?‘ u organizaciji Zagrebačke banke, raspravljalo se o uvijek aktualnim temama komercijalizacije kulturne industrije.

Raspravu je moderirao novinar Branimir Pofuk, a sudjelovali su Renata Glojnarić iz Samoborske glazbene jeseni, Hrvoje Laurenta iz Kina Europa, Seid Serdarević iz nakladničke kuće Fraktura te Robert Waltl i Ivica Buljan iz ljubljanskog Mini teatra. Svi sugovornici su se složili da se kod nas na kulturu gleda prvenstveno kao trošak, iako su državne subvencije kulturnoj industriji zapravo minorne. Robert Waltl je na primjeru Mini teatra pojasnio kako državne dotacije pokrivaju samo 20 posto njihovih troškova dok ostatak moraju zaraditi na tržištu. Serdarević je istaknuo da ulaganje u kulturu nije bacanje novaca jer se kroz kulturnu industriju zapošljava velik broj ljudi i potiče se potrošnja, ali i razvoj vezanih industrija. Laurenta je naglasio da svi kulturnjaci vode vječnu borbu oko balansiranja kulture kao profitabilnog proizvoda i kulture kao duševne potrebne ljudi.

Samo pravi umjetnici uspijevaju objediniti ‘ljuti art‘ i komercijalu – kazao je. Kultura nije samo trošak, već i investicija. Zaba 70 posto svog budžeta za donacije usmjerava upravo u kulturu i zato tržišno održive projekte uključujemo u naš natječaj. Želimo potaknuti poduzetnički duh u kulturnoj industriji i nagraditi ćemo profitabilne i dobro prezentirane projekte – istaknula je Anita Futivić Paćelat, direktorica Upravljanja prodajom poduzetničkog bankarstva iz Zagrebačke banke.Zagrebačka banka u sklopu projekta ‘Moj Zaba Start‘, koji se održava već drugu godinu zaredom, raspisala je natječaj ‘Moja kreativna crta‘ za potporu projektima s područja kreativne industrije.

Putem natječaja ‘Moja kreativna crta‘ Zaba će najboljim projektima dodijeliti 333 tisuće kuna, tri potpore po 100 tisuća kuna dodijelit će stručna komisija, a 33 tisuće kuna jednom od projekata izglasat će javnost. Mogu se prijaviti mali i srednji poduzetnici (do 15 milijuna kuna godišnjih prihoda), obrtnici, udruge, umjetničke organizacije i zadruge, dizajneri te fizičke osobe. Prijave se primaju do 1. prosinca, a deset finalista bit će odabrano u siječnju 2015.

26. travanj 2024 13:45